Morrison bowmore distillery ltd Whisky auchentoshan 24 yo noble oak 0,7l promocja 2024

Cena1493.0
Zobacz w sklepie
jest dostępny w sklepie SmaczaJama.pl

Parametry

Producent:Morrison Bowmore Distillery Ltd
Kategoria:Alkohole
Rodzaj whisky

Opis

Auchentoshan Noble Oak to rewelacyjna, bardzo dojrzała whisky z lubianej destylarni w regionie Lowlands - jedynej, która konsekwentnie stosuje cykl trzykrotnej destylacji i której wyroby nie zasilają blendów, ale całość stanowią przeróżne single malty (od takich, którym brak oznaczenia wieku, aż po dwudziesto- i pięćdziesięcioletnie), wszystkie znane ze swej słodyczy i subtelnego, pełnego niuansów smaku. Starzona 24 lata w beczkach po bourbonie i sherry, datowanych na ostatnią dekadę XX wieku. Butelkowana z mocą beczki (50,3% alk. Obj.). Kolor: złociście jęczmienny. Zapach: bogate, a zarazem delikatne aromaty skórki pomarańczowej, miodu, runa leśnego i śliwki. Po rozcieńczeniu odrobiną wody wyczujemy także wanilię, nieco brązowego cukru, syropu klonowego i melasy; w tle aromat zielonego jabłka, imbiru i agrestu. Smak: oleiście gładki; mocne akcenty drzewa sandałowego i sosny przełamane słodyczą toffi oraz kandyzowanych owoców i orzechów w miodzie. Kropla wody pomaga wyczuć niuanse czekolady i mięty. Finisz: długi z nutami karmelizowanej brzoskwini, przypraw korzennych, cytrusów i wieloziarnistego pieczywa.

Auchentoshan Noble Oak stanowi nieprzeciętny upominek dla koneserów whiskies słodkich, łagodnych i pełnych delikatności.

Auchentoshan to jedna z sześciu destylarni w regionie Lowlands, które produkują whiskies typu single malt. Znajduje się w zachodniej Szkocji, niedaleko wzgórz Kilpatrick, na przedmieściach Clydebank. Ponieważ z Clydebank do Glasgow, największego miasta w kraju, jest zaledwie kilkanaście kilometrów, tamtejsza whisky bywa nazywana "single maltem z Glasgow", natomiast z uwagi na niezwykle delikatny i wyraźnie słodki smak, osiągany w procesie trzykrotnej destylacji, niekiedy mówi się o niej wręcz jako o "whisky śniadaniowej".

Sama gorzelnia powstała w 1817 roku. W ciągu kolejnych dwóch stuleci wielokrotnie zmieniała właścicieli, nim ostatecznie, w roku 1994, 100 proc. Udziałów znalazło się w rękach japońskiego giganta - koncernu Suntory. W odróżnieniu od charakterystycznych szkockich single maltów te z Auchentoshan destylowane są trzykrotnie - dwa razy w miedzianych alembikach i raz w kolumnie destylacyjnej. Co równie osobliwe, w Auchentoshan wcale nie używa się słodu suszonego dymem torfowym. Zacier fermentuje nie tylko w stalowych tankach, ale także w kadziach z sosny oregońskiej. W takich warunkach, mniej neutralnie sterylnych, trudno o absolutną powtarzalność, jednakże każda partia okazuje się pod jakimś względem wyjątkowa, a tym samym dalsze procesy obróbki, z maturacją na czele, każdorazowo stanowią dla gorzelników rodzaj wyzwania.

Fermentacja jest krótka - trwa ok. 50 godzin, co przekłada się później na charakterystyczną nutę zbożową, obecną w smaku whisky. Do trzeciej destylacji trafia tylko ta część spirytusu, która została najlepiej oczyszczona - resztę miesza się z kolejną partią, a cały proces powtarza się. Po etapie destylacji otrzymywany jest trunek o zawartości 81% alk. Obj. Jest on czystszy w smaku i mocniejszy od single maltów destylowanych dwukrotnie (te zawierają w głównej mierze 70% alkoholu). Nuty owoców cytrusowych są w nim intensywniejsze, świeższe i bardziej przejrzyste, a i czas dojrzewania odciska na whisky głębsze piętno, ponieważ lepiej chłonie ona nuty beczkowe. Maturacja zachodzi głównie w beczkach po bourbonie i sherry, a od jakiegoś czasu w dodatku po najwyższej klasy winach - zarówno czerwonych, jak i białych, z reguły francuskich.

Whiskies z Auchentoshan zdobyły nie tylko podziw krytyków i fanów szkockiej, lecz także szereg międzynarodowych nagród. Single malty 16- i 18-letnie wyodrębniono podwójnymi złotymi medalami na World Spirits Competition w San Francisco (2008), natomiast połączenie Auchentoshan Three Wood i cygar Bolivar Inmensas okrzyknięto najkorzystniejsza kombinacją szkockiej i cygara na świecie.