Parametry
Producent: | Bialetti |
---|---|
Kategoria: | Zaparzacze i kawiarki |
Pojemność | 500 ml |
Ilość filiżanek | 10 |
Opis
Kawiarka Bialetti Venus 10TZ - przepiękny design i nadzwyczajna jakość. Włoska tradycja we współczesnej odsłonie.Dzięki tej kawiarce, wypijesz kawę zaparzoną w tradycyjny, włoski sposób. Tradycja ta zdobyła popularność na świecie i rozsławiła "włoskie domowe espresso" w trzydziestych latach ubiegłego wieku, i do teraz pozostaje ulubionym sposobem na kawę w domu milionów ludzi na całym świecie.
DesignSmukły, innowacyjny zarys kawiarki znakomicie wyróżnia jej jakość. Stworzona jest z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Uchwyt, tworzony z tworzywa sztucznego jest szczególnie funkcjonalny. Od pierwszej chwili docenimy jego ergonomiczny kształt.
Stal nierdzewna ma bezapelacyjnie mniejszy wpływ na smak kawy klasyczne aluminium.
Kawiarki tej możesz używać na klasycznych palnikach gazowych, elektrycznych, a także indukcyjnych.
Przygotujesz w niej kawę do 10 drobnych filiżanek (espresso) - jej pojemność to 500 ml.
Jeśli lubisz obszerniejszą ilość kawy, będzie ona nieprzeciętnym wyborem do przygotowania 3 średniej wielkości filiżanek. też miejsca na dodanie małej ilości mleka.
- Kawiarki są zaprojektowane tak, by przygotowywać w nich określoną poprzez producenta ilość kawy. Wybierając jej rozmiar, miej na uwadze ile kawy w danej kawiarce możesz przygotować.
- 1TZ = 50 ml kawy
Jak używać kawiarki
Przygotowanie kawy w kawiarce zajmie Ci dosłownie kilka minut.
Ci trzeba korzystnej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, lecz grubiej aniżeli do ekspresów ciśnieniowych.
ilość kawy przystosuj do Twojej kawiarki - np. W kawiarce 3tz zaparzysz kawę dla 3 filiżanek. Gdy użyjesz mniej kawy, będzie ona niedoparzona. Polecamy 6-7gr kawy na każdą filiżankę, więc dla kawiarki 3tz Ci potrzeba ok 20gr kawy.
- rozkręć kawiarkę (składa się z trzech części - dolna jest asygnowana na wodę, pojemniczek z sitkiem jest na kawę, w górnym zbiera się napar)
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu - reguluje on ciśnienie podczas parzenia, dlatego nie możemy zakryć go wodą
- możesz wykorzystać zimnej lub podgrzanej wody, od tego zależeć będzie czas parzenia - nie ma to wpływu na smak kawy ponieważ dopiero po uzyskaniu stosownej temperatury woda zacznie przedostawać się w górę do kawy
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, ważne jest, aby nie ubijać kawy
- jeżeli uwielbiasz mniej intensywną kawę, użyj jej mniej - warto eksperymentować, nie tylko odkryjesz perfekcyjną dla siebie proporcję, będziesz miał przy tym dużo frajdy:)
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- dzisiaj starannie oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną (oczyszczenie jest szczególnie ważne ponieważ ma ogromny wpływ na proces ekstrakcji - drobinki kawy na krawędziach kawiarki spowodują, iż nie wytworzy się trafne ciśnienie)
- skręcając dwa zbiorniki kawiarki trzymaj kawiarkę za korpus, staraj się nie przytrzymywać rączki kawiarki (grozi to jej pęknięciem)
- jeśli używasz palnika gazowego, ustaw kawiarkę tak, aby ogień dotykał jej spodu, nie bocznych ścianek
- pamiętaj też, aby ustawić ją nad źródłem ciepła tak, żeby rączka kawiarki była poza jego działaniem
- po około 5 minutach powinieneś usłyszeć specyficzne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli uwielbiasz mniej intensywny smak. Możesz dodać też mleko. Nakłaniamy do próbowania najróżniejszych proporcji, stopnia zmielenia kawy i dodawania do zaparzonej kawy odrobiny wody lub mleka. Zabawa kawą daje dużo przyjemności i sprawia, że odkrywamy jej najróżniejsze oblicza.
Kawiarkę myj ręcznie, bez detergentów. Nie myj kawiarki w zmywarce.