Parametry
Producent: | Forgast |
---|---|
Kategoria: | Akcesoria do pakowania |
Opis
Worki stworzone z folii o grubości 65 mikronów dedykowane do pakowania próżniowego. Wymiary 20x30 cm. Opakowanie 100 szt. Woreczki wykonane z wielowarstwowej folii: PA/PE, poliamid/polietylen o grubości 65 μm (mikronów).
Polietylen jest asygnowany do kontaktu z żywnością a powłoka wytwarzana z poliamidu zagwarantuje wysoką trwałość. Materiały wykonania zabezpieczają towar przed zniszczeniem i przedłużają jego przydatność do spożycia.
Możliwość używania w temperaturze od -20 do 95°C, przy czym temperatura maksymalna 95°C poprzez 30 min. Zakres temperatury zgrzewu 115-145°C. Worki asygnowane do pakowania próżniowego, a także: • przechowywania w lodówce • przechowywania w zamrażarce • gotowania niskotemperaturowego Sous Vide – do 70°C.
Przy obróbce w wyższych temperaturach zaleca się przeprowadzenie prób. Tlen odpowiada za psucie się żywności podczas jej przechowywania i zmianę jej smaku, rozwój pleśni, wysychanie, a także utlenianie witamin.
Zredukowana do minimum ilość powietrza w szczelnie zamkniętym worku foliowym pozwala na zachowanie przez długi czas przechowywania, świeżości, zapachu, trafnej konsystencji, wartości odżywczych oraz bezpieczeństwa mikrobiologicznego.
Pakowanie próżniowe jest najkorzystniejszym sposobem na zabezpieczenie produktów spożywczych o zróżnicowanej konsystencji, świeżych albo gotowych do spożycia. Dzięki tej metodzie osiągalne jest przechowanie surowego mięsa, wędlin, surowych i wędzonych ryb, serów, owoców, warzyw, gotowych dań, zup i sosów oraz ich pasteryzację.
Dzięki specjalnie przypasowanej grubości oraz rodzajowi dwóch tworzyw stanowiących warstwy worka możliwe jest po za przechowywaniem, wykorzystanie worków w procesach obróbki nisko temperaturowej jednocześnie w środowisku pary jak i wody.
Metoda ta umożliwia bezpieczne zapakowanie, marynowanie, obróbkę cieplną a następnie przechowanie gotowego dania bez wyjmowania go z worka. Metoda Sous Vide jest innowacyjnym sposobem przygotowywania potraw wykorzystywaną poprzez najlepszych szefów kuchni.
Ze względu na własności i sposób wykonania, worki moletowane można stosować do każdego rodzaju pakowarek. Worki gładkie mogą być stosowane tylko do pakowarek komorowych.