Whiskey Jameson 40% 0,5l, 4F3B-478D4 promocja 2024

Cena74.99
Zobacz w sklepie
jest dostępny w sklepie SmaczaJama.pl

Parametry

Producent:John Jameson & Son
Kategoria:Alkohole
Rodzaj whisky

Opis

Jameson – producent z historią

Jameson to niezaprzeczalnie jedna z największych i najbardziej znanych marek whiskey na świecie. Jej historia sięga XVIII wieku. To właśnie wtedy John Jameson postanowił rozpocząć budowę swego biznesu. Jego gorzelnia nosiła wtedy nazwę Bow Street Distillery i powstała w 1780 roku. Jak się okazało, jej nazwa szybko, bo już trzydzieści lat później, została zmodyfikowana na obecną. Gorzelnia charakteryzowała się znacznym rozmiarem: zajmowała ponad 2 hektary ziemi, a na jej terenach znajdowały się dodatkowo tartak oraz kuźnia.

W czasie prohibicji w USA, gdy wstrzymano tam dostawy irlandzkiej whiskey, destylarnia przeżywała niełatwe chwile. Ówcześni właściciele weszli więc w spółkę z Cork Distilleries Company. W 1971 roku zakład został zamknięty, a produkcja whiskey została przeniesiona z Dublina do New Midleton. Przez sporo lat działalności destylarnia zdążyła jednak wypracować niepowtarzalną recepturę, którą stosuje się do produkcji złotego trunku do dzisiaj. W 1975 roku powstała The Midleton Distillery i stała się ona połączeniem trzech firm: John Jameson & Son, The Cork Distilleries Company i John Power & Son. Stara destylarnia Jamesona w stolicy Irlandii zaczęła natomiast pełnić rolę muzeum irlandzkiej whiskey oraz centrum dla odwiedzających.

Potrójnie destylowana whiskey jęczmienna z whiskey zbożową

Jameson to whiskey rodzaju blended znamionująca się gładkim i bezusterkowym smakiem. Zgodnie z ogólnie przyjętymi zasadami dotyczącymi irlandzkiej whiskey jest ona destylowana trzykrotnie, a gorzelnia Midleton wykorzystuje do tego celu aż siedmiu alembików. Trunek powstaje poprzez zmieszanie potrójnie destylowanej whiskey jęczmiennej z whiskey zbożową, a jego aromat charakteryzuje słodki zapach słodu jęczmiennego z bogatymi nutami masła i delikatnymi akordami dębu.

równocześnie słodowany i niesłodowany jęczmień, jak i inne zboża pełnią szczególnie widoczną rolę w procesie produkcji whiskey Jameson. Jednak oprócz nich niezwykle ważną rolę pełni jeszcze woda – destylarnia czerpie ją z rzeki Dungourney. Gorzelnia mieli jęczmień oraz słoduje go na miejscu, a od 2012 roku jest on mielony wyłącznie na sucho w młynach młotkowych.

starannie oczyszczone destylaty umieszczane są w zróżnicowanych beczkach, między innymi dębowych i po sherry, co powiększa złożoność napoju. podczas dojrzewania whiskey (a trwa to co najmniej 3 lata), płyn wychwytuje mnóstwo nut smakowych z beczek. W chwili gdy whiskey słodowa i zbożowa osiągają swój perfekcyjny wiek i smak, specjalista zwany Master Blenderem miesza je ze sobą. Na samym końcu odbywa się butelkowanie z mocą 40% alkoholu.

Jameson – klasyka doceniona przez krytyków zamknięta w zgrabnym szkle

Jameson jest uznawany za idealną reprezentację w swej kategorii. Jednocześnie specjaliści prowadzący firmę, jak i gorzelnicy z roku na rok udowadniają, iż każda kolejna odsłona tej whiskey nie ma sobie równych na światowym rynku alkoholi. Irlandzki trunek został niejednokrotnie doceniony poprzez krytyków, a także zyskał ogromną ilość złotych, srebrnych i brązowych medali. najczęściej należy tu wymienić konkursy takie jak: The Irish Whiskey Masters, International Wine & Spirit Competition, San Francisco World Spirits Competition oraz Jim Murray's Whiskey Bible.

Jameson w wersji podstawowej sprzedawany jest w zgrabnej, podłużnej butelce w charakterystycznym odcieniu ciemnej zieleni. Ma ona długą szyjkę i zakończona jest bordowym korkiem. Etykieta trunku jest beżowa i przedstawia się niezwykle klasycznie. Przyozdabia ją obszernej wielkości wytworny napis Jameson, a także złote napisy. Mieszczą się na niej takie dane jak: typ whiskey, sposób destylacji i rok rozpoczęcia produkcji.

Uniwersalna i klasyczna irlandzka whiskey

Jameson to klasyczna i uniwersalna sugestia, która sprawdzi się dla każdego i przy każdej okazji. Jest lekka i pełna, kusi barwą ciepłego złota, a w dodatku charakteryzuje się znakomitym stosunkiem jakości do ceny.

Nos: słodki i miodowy. Wyczuwalne są aromaty marmolady, krówki, ściętej trawy, subtelnych przypraw i wanilii.

Smak: wyczuwalne są nuty kremu waniliowego, orzechów, herbatników, kwiatów i owoców.

Finisz: o przeciętnej długości. Wyczuwalne są przyprawy oraz miód lipowy.

Jameson – dla kogo?

Jameson spełni oczekiwania jako napój jednocześnie dla konesera, jak i dla nowicjusza. Jego esencja jest na tyle gładka, że nie potrzebuje dodatku w postaci wody. Genialnie natomiast pasuje do wielu koktajli, na ogół warto wypróbować go w słynnej Irish coffee. Będzienadzwyczajnie pasował do piwa imbirowego z kawałkiem limonki czy z tonikiem. Jameson w barach pity jest w dodatku nieraz jako shot z dodatkami czy nawet z kieliszka w prostej formie.