Parametry
Producent: | Ardbeg Distillery |
---|---|
Kategoria: | Alkohole |
Rodzaj | whisky |
Opis
Kelpie to wodny duch przedstawiający się pod postacią konia albo człowieka o sinoniebieskiej, nienaturalnej skórze. Spotkanie z nim nie należy do prostych. Groźny zwłaszcza dla podróżnych, rybaków i marynarzy, dla kaprysu wywołuje gwałtowne sztormy i zmienia spokojną toń jeziora w zdradzieckie topielisko. Kelpie należy do grona nadprzyrodzonych postaci, które zasiedlają skandynawski, celtycki i szkocki folklor. Jest jeszcze inspiracją dla limitowanej edycji jednej z najkorzystniejszych whiskies torfowych - Ardbeg Kelpie, butelkowanej w 2017 roku z mocą 46%.
Zgodnie ze zwyczajem kontynuowanym od kilku lat przez destylarnię Ardbeg whisky nie ma oznaczenia wieku. Destylaty zastosowane do jej produkcji leżakowały jak głównie w beczkach po bourbonie, ale też w nowych beczkach z dębu czarnomorskiego - rzecz w sytuacji skockich whiskies niesłychana. Właśnie te beczki, pozyskane z kaukaskiej Adygei, nadały Ardbeg Kelpie konkretny i absolutnie bezceremonialny charakter.
Kolor: złoty. Aromat: niezwykle złożony i dynamiczny, cierpka i wyraziście morska kompilacja wędzonych ryb, wodorostów, zbutwiałego drewna, mocnego torfu, spalenizny, ciemnej czekolady, i ziół. Kropla wody pomaga wydobyć aromaty konwencjonalnego Ardbega: ciemnej kawy, palonego toffi, darni, a choćby podwędzanego kokosa i czarnego pieprzu. Smak: dość gęsta i słodka, w pierwszej chwili pieprzna z typowymi niuansami cytrusów. Prędko nabiera jednak głębi i złożoności: pojawiają się nuty toffi, czarnej kawy w tureckim stylu, wędzonki i ciemnej czekolady, którym towarzyszy wyraźny posmak dębiny. W tle nieco nut estrowych, brzoskwinie, goździki, czarne oliwki, palone ziarno i odrobina soli. Finisz: bardzo długi i szczególnie ziemisty, pełen czarnego pieprzu, goździków, smoły i palonego toffi.