Parametry
Producent: | Wemyss Malts |
---|---|
Kategoria: | Alkohole |
Rodzaj | whisky |
Opis
Bunnahabhain jest szkocką destylarnią, którą specjalizuje się w produkcji whisky rodzaju Single Malt. Posiada się na wyspie Islay, w północo-zachodniej części Hebrydów, w śladowej wiosce Bunnahabhain - od której wzięła swoją nazwę.
Co niebanalne, nie produkuje się tam charakterystycznego dla regionu Single Malta. Powstający trunek jest znacznie łagodniejszy od innych whisky z Islay.
producent Wemyss Malts dołączyła go do swojej kolekcji Single Cask i zabutelkowała w 2018 roku. Nazwa Clay Pot Cooked Seafood nawiązuje do dźwięku, który wydają gliniane garnki w tajskiej kuchni, kiedy przyrządza się w nich owoce morza.
AROMAT: indywidualne nuty słodyczy, dymu, a także pikanterii łączą się ze sobą, tworząc wrażenie pysznego, tajskiego dania! Zapach grillowanej makreli, kminku, imbiru i salsy ziołowej to kombinacja, która zaskoczy, lecz też zniewoli każdego miłośnika whisky.
SMAK: początkowe niuanse trawy cytrynowej, limonki, a także prażonej kolendry, zastępuje intensywne wrażenie owoców morza skropionych cytrusami, a także doprawionych imbirem. Wyczuwalny dym ma nie tylko słodką, torfową stronę,w dodatku orzeźwiający powiew palonych ziół azjatyckich.
FINISZ: długotrwały, pozostawiający na podniebieniu akcenty torfowe i imbirową przyprawę.