Parametry
Producent: | Classic Malts of Scotland |
---|---|
Kategoria: | Alkohole |
Rodzaj | whisky |
Opis
Limitowana edycja ekscytującej whisky jęczmiennej ze Speyside o wyrafinowanym, tradycyjnym smaku i świeżym, seksownym aromacie. Tworzona z dwóch partii, przy czym jedna destylowana była przy użyciu drożdży gatunku pombe. Alkohol dojrzewał w beczkach typu butt z europejskiego dębu po sherry. 3. Edycja whisky z destylarni Glen Elgin w linii Diageo Special Releases.
Kolor: jasnozłoty wpadający w barwę złotego zboża.
aromat: początkowo łagodny, bogaty i słodki z akcentami waniliowego toffi. Po chwili ustępuje liściastym, zielonym i ziołowym nutom kopru włoskiego i świeżo skoszonej trawy. W miarę ogrzewania przechodzi w kandyzowane orzechy, dębinę i słodką śmietankę, nabiera także świeżości i owocowości (suszone krążki jabłkowe i pieczone jabłka, gotowane gruszki, melon, pomarańcza, nektarynka i banany), odcinające się od biszkoptowego tła.
Smak: łagodny i nad wyraz słodki ze śladami plastrów miodu, a następnie kwaśnych jabłek i dębowej korzenności i brązowego cukru. Następnie owocowość zostaje wzbogacona o słodycz cukru pudru, a także nuty drzewne i maślane, pojawia się cynamonowa i goździkowa korzenność, umocniona suszoną skórką pomarańczy.
Finisz: średnio-długi, dosyć wytrawny, z dębową i drzewną korzennością. Ustępuje ona miejsca posmakom brązowego cukru, anyżu i suszonych jabłek.