Parametry
Producent: | Wemyss Malts |
---|---|
Kategoria: | Alkohole |
Rodzaj | whisky |
Opis
nad wyraz niebanalna whisky rodzaju blended malt, która powstaje na skutek zmieszania słodów z zróżnicowanych części Szkocji, z charakterystyczną słodką nutą
wyspy Speyside.
Jej znakiem rozpoznawczym jest subtelny i miodowy posmak, który uwydatniono już na etykiecie przez dodanie niepokaźnej pszczoły.
AROMAT: gorące pieczywo posmarowane świeżym masłem i skropione delikatną esencją kwiatu pomarańczy. Wyczuwalna występowanie dojrzałych rodzynek oraz miękki dodatek pod postacią szafranu.
SMAK: na pierwszy plan wysuwa się intensywna przyprawa, która w duecie ze skórką pomarańczy pozostawia dość konkretne wrażenia. W tle wyczuwalny jest
jednak niezwykle błogi i łagodzący starty imbir, oblany miękką, miodową kołderką.
FINISZ: grejpfrutowy, pozostawiający na podniebieniu nuty suchego dymu z ogniska.
The Hive należy do grupy trzech podstawowych, słodowych blendów w portfolio marki Wemyss Malts, tuż obok Peat Chimney i Spice King, których nazwy
reprezentują profil smakowy każdej producenta.