Parametry
Producent: | Wemyss Malts |
---|---|
Kategoria: | Alkohole |
Rodzaj | whisky |
Opis
Invergordon jest jedną z młodszych destylarni, ale już zdążyła zyskać prawidłową opinię wśród wytwórców whisky. Znajduje się w mieście o tej samej nazwie, w szkockim rejonie Highland.
Whisky Waffles and Maple Syrup została wydestylowana przez gorzelnię w 1988 roku, a następnie spędziła 30 lat leżakując w najlepszych beczkach i finalnie osiągając 59,9% zawartości alkoholu.
W 2018 roku producent Wemyss Malts zabutelkowała ją i dołączyła do swej rodzinnej kolekcji Single Cask.
Nazwa trunku nawiązuje do jego profilu smakowego, który powinien kojarzyć się z waflami obficie polanymi syropem klonowym.
AROMAT: eteryczne niuanse olejku pomarańczowego, drzewa sandałowego, a także soku z młodego drewna nadają trunkowi bogaty i intensywny ton. Przyprawy, takie jak łagodny koper włoski czy kminek składają się na jego tło, w którym wyczuwalne są także słodkie lody rumowe, rodzynki i świeże ciasto owocowe.
SMAK: po podniebieniu spływa wielka fala miodu, a także syropu klonowego. Otula akcenty ciasta bananowego i amerykańskich, słodkich gofrów.
FINISZ: przyjemnie zaskakujący, po początkowej słodyczy następuje wrażenie łagodnego chili, a także wędzonego klonu.