Parametry
Producent: | Polska |
---|---|
Kategoria: | Bakalie, orzechy, wiórki |
Rodzaj | suszone owoce |
Opis
Jarzębina suszona BadaPak posiada sporo cennych dla organizmu elementów. To nadzwyczajne źródło witaminy C, dlatego z ochotą używana jest wspomagająco przy leczeniu przeziębień i innych infekcji. Warto stosować ją w okresie obniżonej niepodatności, żeby w ten sposób krzepić organizm. Posiada też witaminy A, E, K oraz B1, B2, B3. Jarzębina suszona BadaPak to nadzwyczajne źródło karotenu. Zawiera go dwa razy więcej aniżeli marchewka. Poza tym obfituje w flawonoidy, garbniki, antocyjany, kwasy ekologiczne, terpeny oraz sole mineralne takie jak potas, magnez, sód i miedź.
Jarzębina suszona BadaPak ma wielorakie wykorzystanie w kuchni. Z powodzeniem może zastąpić suszoną żurawinę. Podduszona, przetarta, posolona i połączona ze śmietaną będzie doskonałym sosem do mięs. Rewelacyjnie ponadto smakuje herbata z jarzębiną albo napary z niej przygotowywane.
Jarzębina jest owocem drzewa o tej samej nazwie. Znana jest najczęściej ze swych owoców, które wyjątkowo stosowane są do tworzenia dekoracji. Są one niewielkie, kuliste, soczyście pomarańczowe albo czerwone, skupione w kiściach. Mało kto wie, iż owoce te mają właściwości zdrowotne i mogą być użytkowane w kuchni.