Intenson Erytrol słodzik stołowy 500g promocja 2019

Cena14.99
Zobacz w sklepie
sprawdź dostępność w sklepie biogo.pl - tylko natura

Parametry

Producent:INTENSON
Kategoria:Cukier i słodziki

Opis

OPIS Erytrol - Erytrytol 500g Intenson -słodzik, który ma zaledwie 0,2 kcal -posiada zerowy indeks glikemiczny -hamuje działanie bakterii wywołujących ubytki w zębach -genialny zamiennik konwencjonalnego cukru Erytrol i Erytrytol to nazwy zamienne tego samego artykułu.

Jest to naturalny niskokaloryczny słodzik, który należy do grupy alkoholi polihydroksylowych, czyli cukrowych. Znajduje się on naturalnie w owocach takich jak melony, gruszki i winogrona, a także w kukurydzy, wodorostach, porostach i czerwonym winie.

W przemyśle pozyskiwany jest poprzez fermentację, jest to taki sam proces, jak przy produkcji serów, lecz zamiast mleka stosowane są owoce. Inny sposób pozyskiwania to wykorzystanie glukozy i różnorodnych gatunków drożdży lub glicerolu, ponadto z zastosowaniem mikroorganizmów, w tym przypadku Yarrowia lipolitica.Erytrytol ma finezyjny słodki smak.

w trakcie spożywania pozostawia w ustach uczucie subtelnego chłodu. Posiada zerowy indeks glikemiczny, a co z tego wynika nie podwyższa poziomu glukozy we krwi. 1g erytrytolu to zaledwie ok. 0,2 kcal, dlatego nazywany jest „słodzikiem bez kalorii".

spomiędzy występujących słodzików to najmniej kaloryczna opcja, która praktycznie nie zawierająca wartości odżywczych, dlatego nieprzeciętnie nada się dla osób kontrolujących kalorię, a także na redukcji.Jest używany do pieczenia i gotowania redukując w ten sposób kaloryczność przygotowywanych potraw.

Po spożyciu jest momentalnie eliminowany z organizmu. Może być stosowany przez diabetyków. Zaletą tego produktu jest to, że spożyty choćby w obfitych ilościach nie ma działania przeczyszczającego. Erytrol nie jest metabolizowany przez nasz organizm, ponieważ nie posiadamy enzymu, który aby go rozkładał w naszym organizmie.

Prawie w całości jest wydalany i nie wpływa on w ogóle na florę bakteryjną jelita. Można go stosować jako zamiennik konwencjonalnego cukru, który bardzo przypomina swoim wyglądem. Nieprzeciętnie nadaje się do słodzenia kawy, herbaty, deserów i jako komponent ciast.

Erytrytol jest jednak mniej słodszy, posiada około 60-70% słodyczy sacharozy (cukru), co warto uwzględnić w przepisach, gdy zamieniamy te produkty.Erytrytol ma pozytywny wpływ na nasz organizm przez pełnienie funkcji antyoksydantu oraz ochronę zębów.

Jako antyoksydant łączy się z wolnymi rodnikami i chroni nasz organizm przed ich krzywdzącym działaniem. Dodatkowo zdolność hamowania fermentacji cukrów, która zachodzi przez bakterie rodzaju Streptococcus, które mogą powodować ubytki w zębach.W żywności erytrol coraz częściej użytkowany jest podczas produkcji zdrowych słodyczy, dżemów, owoców kandyzowanych, gum do żucia oraz produkcji suplementów diety dla osób, które muszą wykluczyć ze swej diety cukier.

Nie pełni on wyłącznie roli słodzika, użytkowany jest w dodatku jako wzmacniacz smaku, przy zagęszczaniu i jako substancja, która uniemożliwia zmianie konsystencji, barwy, a także smaku artykułu. CIEKAWOSTKIW produktach spożywczych w składzie wymieniany jest jako E968.W przepisach zamieniając cukier na erytrytol powinniśmy zastosować proporcję: 5g cukru zamienić na ok.

7g erytrytolu.Dodawany jest niejednokrotnie w produktach do innych słodzików, takich jak aspartam, żeby niwelować ich niepożądany posmak i poprawić słodki smak. W kosmetyce użytkowany jest jako zamiennik gliceryny, która pełni funkcje konserwantu, czyli chroni towar przed zepsuciem.

składniki100% erytytol. Wartość odżywcza w 100g Wartość energetyczna 0 kJ / 0 kcal Tłuszcz 0 g Węglowodany, w tym: – cukry, – skrobia, – alkohole wielowodorotlenowe 99 g 0 g 0 g 99 g Białko 0 g SPOSÓB wykorzystaniaMoże być użytkowany do gotowania, pieczenia lub słodzenia, redukując w ten sposób kaloryczność przygotowywanych potraw.

Należy pamiętać, iż nie jest on tak słodki jak klasyczny cukier i osiąga około 75% jego słodyczy. INFORMACJA ALERGENNAWyprodukowano w zakładzie, w którym konfekcjonowane są orzechy, orzeszki arachidowe (ziemne), sezam i produkty zawierające dwutlenek siarki, gluten, jaja, mleko, seler.