INTENSON 250g Erytrytol, Erytrol - FitSweet Słodzik stołowy | DARMOWA DOSTAWA OD 150 ZŁ! promocja 2019

Cena11.99
Zobacz w sklepie
sprawdź dostępność w sklepie biogo.pl - tylko natura

Parametry

Producent:Intenson
Kategoria:Cukier i słodziki
Rodzaj erytrytol
Postać sypany

Opis

OPIS Erytrol słodzik stołowy fit sweet 250g Intenson Jest to naturalny niskokaloryczny słodzik, który należy do grupy alkoholi polihydroksylowych, czyli cukrowych. Naturalnie w owocach takich jak melony, gruszki i winogrona oraz w kukurydzy, wodorostach, porostach i czerwonym winie.

W przemyśle pozyskiwany jest poprzez fermentację, jest to taki sam proces, jak przy produkcji serów, ale zamiast mleka użytkowane są owoce. Inny sposób pozyskiwania to wykorzystanie glukozy i najróżniejszych gatunków drożdży lub glicerolu, ponadto z zastosowaniem mikroorganizmów, w tym przypadku Yarrowia lipolitica.Erytrytol ma delikatny słodki smak.

w trakcie spożywania pozostawia w ustach uczucie subtelnego chłodu. Ma zerowy indeks glikemiczny, a co za tym idzie nie unosi poziomu glukozy we krwi. 1g erytrytolu to zaledwie ok. 0,2 kcal, dlatego nazywany jest „słodzikiem bez kalorii".

spomiędzy występujących słodzików to najmniej kaloryczna opcja, która praktycznie nie zawierająca wartości odżywczych, dlatego doskonale nada się dla osób kontrolujących kalorię i na redukcji.Erytrytol ma pozytywny wpływ na nasz organizm poprzez pełnienie funkcji antyoksydantu, a także ochronę zębów.

Jako antyoksydant łączy się z wolnymi rodnikami i chroni nasz organizm przed ich szkodliwym działaniem. Również zdolność hamowania fermentacji cukrów, która zachodzi poprzez bakterie typu Streptococcus, które mogą powodować ubytki w zębach.Jest używany do pieczenia i gotowania redukując w ten sposób kaloryczność przygotowywanych potraw.

Po spożyciu jest szybko eliminowany z organizmu. Może być wykorzystywany przez diabetyków. Zaletą tego produktu jest to, iż spożyty nawet w obszernych ilościach nie ma działania przeczyszczającego. Erytrol nie jest metabolizowany poprzez nasz organizm, ponieważ nie posiadamy enzymu, który aby go rozkładał w naszym organizmie.

Prawie kompletnie jest wydalany i nie wpływa on w ogóle na florę bakteryjną jelita. Można go stosować jako zamiennik konwencjonalnego cukru, który bardzo przypomina swoim wyglądem. Wspaniale pasuje do słodzenia kawy, herbaty, deserów, a także jako element ciast.

Erytrytol jest jednak mniej słodszy, posiada około 60-70% słodyczy sacharozy (cukru), co warto uwzględnić w przepisach, gdy zamieniamy te produkty.W żywności erytrol coraz częściej używany jest w trakcie produkcji zdrowych słodyczy, dżemów, owoców kandyzowanych, gum do żucia oraz produkcji suplementów diety dla osób, które muszą wykluczyć ze swej diety cukier.

Nie pełni on wyłącznie roli słodzika, stosowany jest jeszcze jako wzmacniacz smaku, przy zagęszczaniu, a także jako substancja, która zapobiega zmianie konsystencji, barwy, a także smaku produktu. CIEKAWOSTKIErytrol i Erytrytol to nazwy zamienne tego samego towaru.

W produktach spożywczych w składzie wymieniany jest jako E968.W przepisach zamieniając cukier na erytrytol powinniśmy użyć proporcję: 5g cukru zamienić na ok. 7g erytrytolu.Dodawany jest często w produktach do innych słodzików, takich jak aspartam, by niwelować ich niepożądany posmak i poprawić słodki smak.

W kosmetyce wykorzystywany jest jako zamiennik gliceryny, która pełni funkcje konserwantu, czyli chroni towar przed zepsuciem. Komponenty100% erytytol. Wartość odżywcza w 100g Wartość energetyczna 0 kJ / 0 kcal Tłuszcz 0 g Węglowodany, w tym: – cukry, – skrobia, – alkohole wielowodorotlenowe 99 g 0 g 0 g 99 g Białko 0 g SPOSÓB wykorzystaniaMoże być użytkowany do gotowania, pieczenia albo słodzenia, redukując w ten sposób kaloryczność przygotowywanych potraw.

Należy pamiętać, że nie jest on tak słodki jak klasyczny cukier i osiąga około 75% jego słodyczy. INFORMACJA ALERGENNAWyprodukowano w zakładzie, w którym konfekcjonowane są orzechy, orzeszki arachidowe (ziemne), sezam, a także produkty zawierające dwutlenek siarki, gluten, jaja, mleko, seler.