Intenson europe sp. z o.o Ksylitol słodzik stołowy 1000g intenson promocja 2019

Cena34.49
Zobacz w sklepie
sprawdź dostępność w sklepie biogo.pl - tylko natura

Parametry

Producent:Intenson Europe Sp. Z O.O
Kategoria:Cukier i słodziki
Rodzaj ksylitol

Opis

OPIS Ksylitol słodzik stołowy 1000g Intenson -ma 40% mniejszą kaloryczność aniżeli cukier -1 gram to 2,4 kalorii -indeks glikemiczny ksylitolu to tylko 8 -zmniejsza pH w jamie ustnej -upraszcza wchłanianie wapnia w organizmie Ksylitol, cukier kukurydziany - słodzik stołowy.

Ksylitol jest to substancja słodząca pochodzenia roślinnego. Naturalnie występuje w malinach, truskawkach, śliwkach, a nawet w kalafiorze. Ksylitol fiński to ksylitol pochodzący z brzozy. Samo określenie ksylitol może dotyczyć innych owoców i warzyw.

Wtedy z reguły jest on produkowany z kukurydzy. W zależności od produktu z jakiego jest pozyskiwany mamy różnorodne metody pozyskiwania. Brzozowy wyprodukowany jest poprzez fermentację przeprowadzoną poprzez bakterie i drożdże.

Natomiast ten z kukurydzy produkowany jest poprzez hydrolizę biomasy. Ma on wygląd i słodycz podobne do zwykłego cukru,posiada 40% mniej kalorii. W dodatku ma szczególnie niski indeks glikemiczny IG = 8, więc nie powoduje skoków poziomu cukru i stężenia insuliny we krwi.

1 gram to zaledwie 2,4 kalorii. Jego indeks glikemiczny wynosi wyłącznie 8, dla porównania tradycyjna sachoroza to IG = 70, a glukoza to aż IG = 100. Dlatego należycie stanie na wysokości zadania jako zamiennik cukru u osób, które w swej diecie powinny wykluczyć produkty z wysokim indeksem glikemicznym, a nie chcą zrezygnować ze słodzenia kawa, herbaty albo słodkich przekąsek i ciast.W żywności ksylitol znajduje się głównie w gumach do żucia i cukierkach.

Coraz częściej jest użytkowany jako zamiennik cukru w zdrowych wersjach słodyczy i ciastach. Perfekcyjnie nadaje się do słodzenia kawy, herbaty, smoothie, deserów i lodów. Jest on odporny na działanie wysokiej temperatury, dlatego bez obaw możemy zamieniać cukier w przepisach na ksylitol.występowanie ksylitolu w gumach nie jest przypadkowa.

podczas spożywania ksylitolu nie fermentuje on z bakteriami a co z tego wynika nie kreujeją się kwasy, które mają negatywny wpływ na szkliwo. Ma on wpływ również na obniżenie pH jamy ustnej i zwiększoną produkcję śliny, co pozytywnie wpływa na stan naszych zębów.

Ksylitol wpływa na dodatek na ułatwienie wchłaniania wapnia, dlatego warto, żeby osoby, które borykają się niedoborami uwzględniły go w swej diecie. Ma on jednak jedną wadę, przy zbyt dużym spożywaniu może wywoływać przeczyszczenie, dlatego warto kontrolować pożywaną liczba w ciągu dnia.

CIEKAWOSTKINasz organizm jest w stanie kreować ksylitol sam, zachodzi to podczas przemian metabolicznych podczas trawienia.Zamieniając w przepisach cukier na ksylitol dodajemy jego taką samą ilość jak konwencjonalnego cukru, ponieważ jego słodkość jest do siebie zbliżona.W żywności w składzie występuje pod symbolem E967.

elementy100% Ksylitol. SPOSÓB wykorzystaniastosować jak cukier biały. Należy wprowadzać do diety stopniowo (inicjując od ½ łyżeczki dziennie). Zaleca się maksymalne spożycie do 10 łyżeczek dziennie. Nie podawać zwierzętom!

Wartość odżywcza** w 100g w porcji (1 łyżeczka - 5g) Wartość energetyczna 1 004kJ/240kcal 50kJ/12kcal Tłuszcz 0g 0g Węglowodany, w tym: - skrobia - cukier - alk. Wielowodorotlenowe 99,5g 0g 0g 99,5g 4,97g 0g 0g 4,97g Białko 0g 0g Sól 0g 0g PRZECHOWYWANIEPrzechowywanie w suchym i chłodnym miejscu.