Parametry
Producent: | Olesiejuk Sp. z o.o. |
---|---|
Kategoria: | Hobby i poradniki |
ISBN | 9788377085509 |
Oprawa | twarda |
Autor | Adam Woźniak, Marek Kondrat, Paweł Wątor |
Wydawnictwo | Olesiejuk |
Ilość stron | 192 |
Rok wydania | 2011 |
Opis
Stale staramy się ułatwiać rytm życia, a liczba spraw do załatwienia zmusza nas do bezustannego i prędkiego podejmowania decyzji. Jak ocalić własne emocje i spróbować zachować spokój$624 Pragniemy chronić własną przestrzeń, z uwagą dokonywać przemyślanych wyborów, i choć na chwilę powstrzymać tempo.
Ta książka ma być właśnie takim przystankiem, krótką chwilą dla siebie i bliskich, pomysłem na miłe spędzenie czasu. Geneza Odkrywania smaku jest prosta. Pan Marek Kondrat otrzymał od mężczyzn Jana i Filipa Wieczorkiewiczów propozycję, żeby dobrał wina do karty menu przygotowanej dla powstającego w Gdańsku hotelu Hilton.Temu z pozoru rutynowemu działaniu zaczęły jednak towarzyszyć eksperymenty w poszukiwaniu i łączeniu smaków.
Nie chodziło o znajomość nieelastycznych reguł, a raczej o poszukiwania smaku,,nieprzeciętnego". Już niewielkie zmiany składników potrawy albo sposobu jej przygotowania wpływały na percepcję smakową w połączeniu z winem i tym samym na jego,,przydatność".
Jakich wrażeń smakowych dostarcza wino$625 Jakie komponenty smakowe potrafi uwypuklić, a co niweczy$626 Jakie połączenie jest uniwersalne i gwarantuje poczucie przyjemności, jeśli chodzi o końcowy efekt$627 Nie powinien przecież dominować smak nawet z największą dbałością przygotowanego jedzenia ani wybornego wina.
Chodziło o szczególnego typu mariaż, znakomity związek i satysfakcję odbiorcy. Dokonanie trafnych wyborów to szeroka odpowiedzialność wobec tych, którzy nam zaufali. Lecz dzięki tym eksperymentom i wiedzy kucharzy i somelierów wielu ludzi będzie mogło rozkoszować się oryginalnym smakiem.
Po kilku sesjach winno-kulinarnych, w trakcie których ze skupieniem wąchali dojrzałe pomidory i próbowali jak smakują w połączeniu z rozmaitymi winami w zależności od stopnia zredukowania sosu, który może być odrobinę bardziej słodki lub słony.
Jak smakuje sauvignon zagryzane selerem naciowym$628 Te swoiste warsztaty miały na celu odejście od skostniałych ogólnie obowiązujących kanonów. Powyższy opis pochodzi od wydawcy.