Parametry
Producent: | Ragazza |
---|---|
Kategoria: | Kawa |
Kraj pochodzenia | Uganda |
Opis
Uprawy robusty w Ugandzie stanowią 85% całego eksportu kawy z kraju. Znawcy twierdzą, iż to właśnie Uganda jest domem robusty, na podstawie odkryć w okolicach Jeziora Wiktorii. Większość ziaren robusty jest przetwarzana metodą naturalną. Metoda polega na suszeniu zebranych owoców kawy na słońcu. Po wyschnięciu owocnia jest usuwana, a ziarna sortowane i pakowane do jutowych worków. Tereny plantacyjne są obsiewane nie tylko kawą, na plantacjach rosną również bananowce i inne rośliny. Dzięki temu na plantacjach stwarza się niepowtarzalny mikroklimat, który gwarantuje kawie doskonałe warunki do wzrostu i zezwala na wykluczenie sztucznych nawozów i pestycydów. Ziarna ugandyjskiej robusty są twarde, a po wypaleniu dają nad wyraz aromatyczny napar.
Proponowane metody: ekspres, tygielek, kawiarka, cold brew
Nuty smakowe: gorzka czekolada, orzech laskowy, orzech włoski, skórka chlebowa, kokos