Parametry
Producent: | Przyjaciele Kawy |
---|---|
Kategoria: | Kawa |
Rodzaj | ziarnista |
Opis
Kawa ziarnista Speciality „Ethiopia Yirgacheffe", 250 gZaparzona kawa ma transparentną konsystencję i stabilny smak. Po zaparzeniu wyczuć można silny aromat dojrzałych jagód, czarnej porzeczki, wanilii, a choćby herbaty Earl Grey.
W smaku są wyczuwalne słodycz i kwasowość jagód leśnych, które następnie ustępują lekkiemu i słodkiemu posmakowi, który oszałamia poprzez długi czas. Prawdziwy skarb dla wielbicieli afrykańskiej kawy.W Etiopii, uważanej za ojczyznę kawy, dzikie drzewa kawowca rosną już od tysiącleci, a miłośnicy kawy z całego świata czekają na odkrywanie nowych odmian kawowca i na radość płynącą z próbowania nowych smaków.
Kawy z Etiopii są bardzo uwielbiane ze względu na ich specyficzne nuty smakowe – lekkie, jagodowe, kwiatowe, a choćby przypominające herbatę – które oczarowują swym aromatem i smakiem. Te starożytne arabskie odmiany kawy ze słynnego regionu w Etiopii, Yirgacheffe, zostały poddane obróbce na mokro i naturalnemu suszeniu w specjalnych hamakach poprzez co najmniej 12 tygodni.Ze względu na wyjątkową jakość i smak, kawa ta uznawana jest za kawę speciality.
W rankingu SCAA zdobyła 85 na 100 punktów.KRAJ: EtiopiaREGION: YirgacheffeeFARMA: niewiele znaczące gospodarstwaWYSOKOŚĆ: 1800-2000 m ODMIANA: HeriloomPROCES: WashedPALENIE: przeciętnePALETA SMAKÓW: jagoda, czarna porzeczka, waniliaKawa ziarnista Speciality „Kenya Kariru", 250 gKawa ta charakteryzuje się łagodnym i dobrze jednostajnym smakiem.
Jej słodkość przypomina dojrzałe maliny i jabłka, a lekka kwasowość – czerwoną porzeczkę. Akcentuje się długo trwającym i wyjątkowo słodkim posmakiem jagody.Kenia staje się coraz bardziej znana koneserom kawy na całym świecie z powodu specyficznego wyraźnego smaku uprawianej tu kawy, który jest przez nich wysoce uznany.
Ziarna kawy SL 34 i SL 28 uprawiane są na farmie Kariru Spółki Baragwi. Uprawy odbywają się na żyznych ziemiach wulkanicznych w regionie Kirinjaga, na zboczach góry Kenia (1800–1900 m n.p.m.). Następnie do obróbki uzyskanych ziaren kawy używa się wyłącznie czystej wody z rzeki Kamweti, a następnie ziarna są suszone naturalnie w gorącym afrykańskim słońcu.Ze względu na unikatową jakość i smak, kawa ta uznawana jest za kawę speciality.
W rankingu SCAA zdobyła 87,5 na 100 punktów.KRAJ: KeniaREGION: KirinyagaFARMA: Baragwi coop.WYSOKOŚĆ: 1800-1900 mODMIANA: SL 34, SL 28OBRÓBKA: WashedPALENIE: średniePALETA SMAKÓW: malina, czerwona porzeczka, jabłko Kawa ziarnista Speciality „Indonesia Sumatra", 250 gKawa ziarnista o słodkim aromacie brązowego cukru.
Karmelowy smak z nutą cynamonu i głębokim posmakiem czerwonego wina. Luksusowa kawa przypominająca smak grzanego wina.Na wyżynie Gayo w regionie Aceh, położonym na wyspie Sumatra w Indonezji, drobni rolnicy zrzeszeni w spółdzielnię Koptan Gayo Beseri uprawiają specjalną wysokogatunkową kawę.
Na jej nieszablonowy smak wpływ ma znakomity klimat, bogata przyroda, a także to, co Indonezyjczycy nazywają GILING BASAH, czyli specjalny sposób obróbki ziaren kawy. W tej meto