Kawiarka musa restyling 10 filiżanek marki Bialetti promocja 2024

Szukając okazji cenowych warto sprawdzić więcej niż jedną ofertę. Znajdziesz tutaj 3 sklepy z produktem Kawiarka musa restyling 10 filiżanek marki Bialetti oraz 3 oferty cenowych. Najlepsza oferta zaczyna się od 219.99 zł. Wybierz swoją ofertę, zobacz szczegóły w sklepie i dokonaj zakupu.
Kawiarka BIALETTI Musa 10 TZ Srebrny
219.99
Media Expert
Kawiarka BIALETTI Musa 10 TZ Srebrny
219.99
Avans.pl
Kawiarka BIALETTI Musa 10 TZ Srebrny
219.99
ELECTRO.pl

Parametry

Producent:BIALETTI
Kategoria:Zaparzacze i kawiarki
Pojemność 500 ml
Ilość filiżanek 6

Opis

Kawiarka stalowa Bialetti Musa do zaparzenia 6 drobnych filiżanek kawy, objętość ok 260 ml

Bialetti Musa cechuje się unikalnym stylem. Nieprzemijalny, domowy ekspres do kawy wyprodukowany ze stali nierdzewnej 18/10. Musa zagwarantuje wysoką jakość dzięki opatentowanemu zaworowi bezpieczeństwa, który można zdemontować w celu kontroli i łatwo wyczyścić. Wytworzona ze stali rdzoodpornej 18/10, przypasowana do pracy także na płytach indukcyjnych, zachowuje swoją klasę i oryginalne parametry choćby po długookresowym wykorzystywaniu.


błyskotliwa forma i solidność. Włoska tradycja we współczesnej odsłonie.

Dzięki tej kawiarce, wypijesz kawę zaparzoną w klasyczny, włoski sposób. Tradycja ta zdobyła popularność na świecie i rozsławiła "włoskie domowe espresso" w trzydziestych latach ubiegłego wieku, i do dzisiaj pozostaje ulubionym sposobem na kawę w domu milionów ludzi na całym świecie.
Kawiarka Bialetti Musa umożliwia rozkoszowanie się konwencjonalnym włoskim espresso, które przygotujesz w ok 5 minut.

Design

Smukły, nowoczesny kształt kawiarki świetnie akcentuje jej jakość. Kawiarka Bialetti Musa produkowana jest z wysokiej jakości stali nierdzewnej (18/8), łącznie z wewnętrznymi częściami. Uchwyt, wytworzony z tworzywa, jest bardzo funkcjonalny. Od pierwszej chwili docenimy jego ergonomiczny kształt.

Kawiarka działa na palnikach:

  • gazowych
  • elektrycznych
  • indukcyjnych
Jak dbać o kawiarkę

Kawiarki rekomendujemy myć ręcznie, bez żadnych detergentów. Producent nie zaleca mycia kawiarki w zmywarce.

Jaką kawę wybrać do kawiarki?

Naszym zdaniem najlepiej przeciętnie, albo trochę ciemniej palona kawa, zmielona bezpośrednio przed zaparzeniem.

Jeśli nie posiadasz młynka (a warto!), zwróć uwagę na to, aby kawa była zmielona w odpowiednim stopniu. Od tego zależy czy korzystnie się zaparzy.

Z kaw mielonych polecamy kawy Arcaffe i Le Piantagioni del Cafè. Wynajdziesz je tutaj.

Oto trochę pewniaków w ziarnach - wychodzą oszałamiająco!

Jeśli chcesz jeszcze bardziej rozbodowanego smaku, i kawy najwyższej jakości (po prostu lepiej się już nie da...) spróbuj kaw z palarni Coffee Collective, DAK, The Barn, Five Elephant, Fjord, Drop, czy La Cabra. Możesz wybrać albo kawę rodzaju "espresso blend" albo spróbować którejś z propozycji tych palarni "single origin". Każda z tych kaw to niezapomniana przygoda, ale zwróć uwagę, że te palarnie wypalają swoje kawy nieco jaśniej - mają one niejednokrotnie bardziej złożony charakter. Jeśli lubisz kawy o intensywnym smaku, spróbuj raczej kaw wymienionych w liście powyżej.
Jak przygotować kawę w kawiarce?

Przygotowanie kawy w kawiarce zajmie Ci dosłownie kilka minut.

potrzebujesz prawidłowej kawy, zmielonej dużo drobniej aniżeli do przelewu, lecz grubiej niżeli do ekspresów ciśnieniowych.

ilość kawy przypasuj do Twojej kawiarki - np. W kawiarce 3TZ zaparzysz kawę dla 3 filiżanek. Gdy użyjesz mniej kawy, będzie ona niedoparzona. Polecamy 6-7g kawy na każdą filiżankę, więc dla kawiarki 3tz potrzebujesz ok 20g kawy.

  • rozkręć kawiarkę (składa się z trzech części - dolna jest przeznaczona na wodę, pojemniczek z sitkiem jest na kawę, w górnym zbiera się napar)
  • wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu - reguluje on ciśnienie podczas parzenia, dlatego nie możemy zakryć go wodą
  • możesz wykorzystać zimnej albo podgrzanej wody, od tego zależeć będzie czas parzenia - gorąca woda wlana do kawiarki sprawi, że kawa będzie smakowała lepiej
  • wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj jej
  • koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
  • oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną (oczyszczenie z drobinek kawy na krawędziach kawiarki spowoduje, że wytworzy się stosowne ciśnienie)
  • skręcając dwa zbiorniki kawiarki trzymaj kawiarkę za korpus, staraj się nie przytrzymywać rączki kawiarki (grozi to jej pęknięciem)
  • jeśli używasz palnika gazowego, ustaw kawiarkę tak, żeby ogień dotykał jej spodu, nie bocznych ścianek
  • pamiętaj też, żeby ustawić ją nad źródłem ciepła tak, by rączka kawiarki była poza jego działaniem
  • po około 5 minutach powinieneś usłyszeć charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
  • zdejmij kawiarkę z palnika i przelej napar do filiżanek
  • kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy

Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - uzyskasz americano.
Możesz dodać również mleko jeżeli chcesz wypić cappuccino.