Parametry
Producent: | BIALETTI |
---|---|
Kategoria: | Zaparzacze i kawiarki |
Pojemność | 500 ml |
Ilość filiżanek | 6 |
Opis
Kawiarka stalowa Bialetti Musa do zaparzenia 6 drobnych filiżanek kawy, objętość ok 260 mlBialetti Musa cechuje się unikalnym stylem. Nieprzemijalny, domowy ekspres do kawy wyprodukowany ze stali nierdzewnej 18/10. Musa zagwarantuje wysoką jakość dzięki opatentowanemu zaworowi bezpieczeństwa, który można zdemontować w celu kontroli i łatwo wyczyścić. Wytworzona ze stali rdzoodpornej 18/10, przypasowana do pracy także na płytach indukcyjnych, zachowuje swoją klasę i oryginalne parametry choćby po długookresowym wykorzystywaniu.
błyskotliwa forma i solidność. Włoska tradycja we współczesnej odsłonie.
Dzięki tej kawiarce, wypijesz kawę zaparzoną w klasyczny, włoski sposób. Tradycja ta zdobyła popularność na świecie i rozsławiła "włoskie domowe espresso" w trzydziestych latach ubiegłego wieku, i do dzisiaj pozostaje ulubionym sposobem na kawę w domu milionów ludzi na całym świecie.
Kawiarka Bialetti Musa umożliwia rozkoszowanie się konwencjonalnym włoskim espresso, które przygotujesz w ok 5 minut.
Smukły, nowoczesny kształt kawiarki świetnie akcentuje jej jakość. Kawiarka Bialetti Musa produkowana jest z wysokiej jakości stali nierdzewnej (18/8), łącznie z wewnętrznymi częściami. Uchwyt, wytworzony z tworzywa, jest bardzo funkcjonalny. Od pierwszej chwili docenimy jego ergonomiczny kształt.
Kawiarka działa na palnikach:
- gazowych
- elektrycznych
- indukcyjnych
Kawiarki rekomendujemy myć ręcznie, bez żadnych detergentów. Producent nie zaleca mycia kawiarki w zmywarce.
Naszym zdaniem najlepiej przeciętnie, albo trochę ciemniej palona kawa, zmielona bezpośrednio przed zaparzeniem.
Jeśli nie posiadasz młynka (a warto!), zwróć uwagę na to, aby kawa była zmielona w odpowiednim stopniu. Od tego zależy czy korzystnie się zaparzy.
Z kaw mielonych polecamy kawy Arcaffe i Le Piantagioni del Cafè. Wynajdziesz je tutaj.
Oto trochę pewniaków w ziarnach - wychodzą oszałamiająco!
- Coffee Hunter El Salvador La Mayada - znakomita i słodka, z czekoladowymi akcentami
- Coffee Plant chocolate bomb - czekoladowa bomba, choć to naturalna kawa bez żadnych dodatków
- Coffee Plant sweet smooth espresso - czysta słodycz, rozbudowany smak, niecodzienna jakość
- Father's Coffee Brazil Cafeina - klasyk z Brazylii
- Gardelli Cignobianco Espresso Blend - zniewalająca kawa, z którą trudno konkurować
- Hard Beans Gorilla Blend - kolejna genialna kawa z nutami orzechów, żółtych owoców i czekolady
- HAYB Brazylia Cerrado Patrocinio - karmel, czekolada i nugat, wspaniale kremowa i przyjemna
- LaCava Dolce Crema - z nutami czereśni, rumu i ciemnej czekolady
- Muhabura Rwanda Taboo espresso - oszałamiająca kawa - słodka i potężna, o nad wyraz rozbudowanym smaku
- Wysocki Coffee More robusta kick - atrakcyjna w smaku, konkretna i pobudzająca kawa o zdecydowanym charakterze
Przygotowanie kawy w kawiarce zajmie Ci dosłownie kilka minut.
potrzebujesz prawidłowej kawy, zmielonej dużo drobniej aniżeli do przelewu, lecz grubiej niżeli do ekspresów ciśnieniowych.
ilość kawy przypasuj do Twojej kawiarki - np. W kawiarce 3TZ zaparzysz kawę dla 3 filiżanek. Gdy użyjesz mniej kawy, będzie ona niedoparzona. Polecamy 6-7g kawy na każdą filiżankę, więc dla kawiarki 3tz potrzebujesz ok 20g kawy.
- rozkręć kawiarkę (składa się z trzech części - dolna jest przeznaczona na wodę, pojemniczek z sitkiem jest na kawę, w górnym zbiera się napar)
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu - reguluje on ciśnienie podczas parzenia, dlatego nie możemy zakryć go wodą
- możesz wykorzystać zimnej albo podgrzanej wody, od tego zależeć będzie czas parzenia - gorąca woda wlana do kawiarki sprawi, że kawa będzie smakowała lepiej
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj jej
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną (oczyszczenie z drobinek kawy na krawędziach kawiarki spowoduje, że wytworzy się stosowne ciśnienie)
- skręcając dwa zbiorniki kawiarki trzymaj kawiarkę za korpus, staraj się nie przytrzymywać rączki kawiarki (grozi to jej pęknięciem)
- jeśli używasz palnika gazowego, ustaw kawiarkę tak, żeby ogień dotykał jej spodu, nie bocznych ścianek
- pamiętaj też, żeby ustawić ją nad źródłem ciepła tak, by rączka kawiarki była poza jego działaniem
- po około 5 minutach powinieneś usłyszeć charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - uzyskasz americano.
Możesz dodać również mleko jeżeli chcesz wypić cappuccino.