Nasza księgarnia Dzika kuchnia wyd. 2022 promocja 2024

Cena64.99
Zobacz w sklepie
jest dostępny w sklepie Empik

Parametry

Producent:Nasza księgarnia
Kategoria:Kuchnia, przepisy kulinarne
ISBN 9788310138828
Autor Łuczaj Łukasz

Opis

Zielnik i książka kucharska w jednym!

To użyteczny przewodnik po ponad dwustu dzikich roślinach jadalnych Polski, takich jak: bez, brzoza, chmiel, czosnek niedźwiedzi, czeremcha, klon, łopian, pokrzywa, podbiał, tatarak i niemało, niemało innych. Każdy rozdział wyjaśnia, gdzie szukać danego gatunku i jak go rozpoznać, które części rośliny są jadalne, podaje informacje na temat okresu zbioru, substancji czynnych i parametry farmakologicznych rośliny i jej konwencjonalnego i współczesnego używania w zróżnicowanych kulturach.

W książce znalazło się ponad sto przepisów na różne potrawy, między innymi: krupnik z nasion babki, nalewkę z owoców barszczu, pierogi z liśćmi bukowymi, japońskie ciasteczka z bylicą, rosyjskie powidła z czeremchy, czyściec błotny po rzepnicku, piwo łopianowo-mniszkowe, gołąbki zawijane w liście funkii i szwedzką zupę różaną.

Książka, bogato ilustrowana zdjęciami i rycinami, wzbogacona została o pasjonujące zapiski i rozmyślania autora o miejscu człowieka w przyrodzie, zaczerpnięte ze zbioru felietonów „W dziką stronę".

Łukasz Łuczaj – doktor habilitowany biologii, profesor Uniwersytetu Rzeszowskiego, etnobotanik i ekolog. Od wielu lat prowadzi warsztaty odżywiania się dzikimi roślinami. Dokumentuje tradycje użytkowania dziko rosnących roślin pokarmowych w najróżniejszych krajach Europy i Azji, prowadząc badania w konwencjonalnych społecznościach wiejskich, np. W Chinach i Chorwacji. Jeden z czołowych badaczy dzikich roślin jadalnych na świecie. Prowadził autorski program pt. „Dziki obiad Łukasza Łuczaja" emitowany przez Kuchnię+. Mieszka na Pogórzu Dynowskim koło Krosna, na pograniczu dwóch wsi: Pietruszej Woli i Rzepnika, w dzikim i wyjątkowo malowniczym zakątku Pogórza Karpackiego. Autor wielu publikacji naukowych i książek, w tym „Dzikiego ogrodu".

Ta książka, jak i cała praca Łukasza, jest niesamowitą inspiracją do tworzenia współczesnej kuchni. Warto poznać tajniki natury i tkwiący w niej potencjał…

WOJCIECH MODEST AMARO, 1*Michelin Star, Atelier Amaro *

bez problemu identyfikujemy setki produktów w supermarkecie, natomiast znalezienie jedzenia na łące albo w lesie wydaje się niemożliwe. Łukasz Łuczaj przywraca nam różnorodność gatunków roślin, które służyły wielu pokoleniom. Powoduje,enigmatyczny, bezimienny gąszcz staje się rozpoznawalny, oswojony i smaczny.

AGNIESZKA KRĘGLICKA, restauratorka, felietonistka

Tytuł Dzika kuchnia wyd. 2022 Autor Łukasz Łuczaj Wydawnictwo Nasza Księgarnia EAN 9788310138828 ISBN 9788310138828 Kategoria Kuchnia,diety\Inne ilość stron E0CF1C12-4982-4AAC-89AA-3A57F30177E8 Rok wydania 2022 Oprawa Twarda Wydanie 3