Manuka health Miód manuka mgo 550+ (250 g) promocja 2022

Szukając okazji cenowych warto sprawdzić więcej niż jedną ofertę. Znajdziesz tutaj 1 sklep z produktem Manuka health Miód manuka mgo 550+ (250 g) oraz 2 oferty cenowych. Najlepsza oferta zaczyna się od 199.0 zł. Wybierz swoją ofertę, zobacz szczegóły w sklepie i dokonaj zakupu.
-50%
Miód Manuka MGO™ 550+ 250g Manuka Health
199.00
Świat Miodów
Zestaw 2x Miód Manuka MGO™ 550+ 250g Manuka Health
396.00
Świat Miodów

Parametry

Producent:Manuka Health
Kategoria:Miody
Rodzaj manuka
Wielkość opakowania 0.25 kg

Opis

właściwości MIODU MANUKA

Spożywanie Miodu Manuka może korzystnie wpływać na stan organizmu człowieka:

  • Zdaniem prof. Thomasa Henle Miód Manuka działa dobrze na układ pokarmowy.
  • Według nowozelandzkiej rządowej agencji badawczej Crop & Food Research Institute miód ten pozytywnie wpływa także na mechanizmy obronne organizmu znajdujące się w jelitach i zwiększa liczbę pro biotycznych bakterii jelitowych.
  • ponadto, miód Manuka pozytywnie wpływa na stan skóry.

Te szczególne atrybuty miodu Manuka wynikają z wysokiej zawartości methylglyoxalu. Składnik ten nie występuje jednak w każdym miodzie w takim samym stężeniu. Zawartość substancji może się różnic między poszczególnymi partiami miodu. Dlatego Manuka Health szczegółowo bada każdą partię miodu, by sprawdzić zawartość methylglyoxalu.

100% CZYSTEGO MIODU, NA 100%
Miody Manuka MGO™, przed tym jak trafią na sklepowe półki i do Państwa domów, są poddawane szczegółowym badaniom. Są one przeprowadzane w 3 punktach. Pierwsze z nich to kontrola w laboratorium producenta, kolejny etap to zewnętrzne badanie w laboratoriach na terenie Nowej Zelandii. Ostatni etap to kontrola w laboratoriach w Polsce.

Gwarancja wysokiej jakość miodu Manuka MGO™ jest nie tylko wielostopniowa weryfikacja przez kontrole, ale też zachowanie najwyższych standardów podczas produkcji. Manuka Health dba między innymi o to, by temperatura w której miody są wykonane i przetwarzane była zbliżona do temperatury panującej w ulu.

Warto także dodać, iż miody Manuka produkowane przez Manuka Health są w 100% naturalne, nie zawierają jakichkolwiek domieszek i sztucznych dodatków.

informacje podstawowe

Nowozelandzki Miód Manuka MGO™ 400+ 500 g to przeważnie kupowany miód Manuka w Polsce. Znamionuje się wyjątkowo wysoką, certyfikowaną zawartością methylglyoxalu na poziomie 400 mg/kg (MGO™ 400+).

Występujące jedynie w niektórych miodach Manuka wysokie stężenie methylglyoxalu jest źródłem ich nieszablonowych właściwości:

  • niezwykle korzystny wpływa na poprawę i utrzymanie dobrego stanu układu pokarmowego
  • wg. Nowozelandzkiej rządowej agencji badawczej, Crop&Food Research Institute, wysokie stężenie methylglyoxalu w miodzie Manuka nie tylko wspiera mechanizmy obronne organizmu w jelitach,jeszcze pobudza wzrost liczby korzystnych, probiotycznych bakterii jelitowych
  • pomocny w dbaniu o zdrowy stan skóry

Zalecane spożycie: 1-2 łyżeczek 3 razy dziennie przed posiłkiem. Opakowanie 500g przy spożywaniu trzech łyżeczek dziennie wystarcza na około miesiąc.

Różnice między MGO, UMF, Active, Bioactive czyli jaki miód manuka wybrać
Co warto wiedzieć wybierając miód Manuka

dostępne na polskim rynku miody Manuka różnią się od siebie metodami, zgodnie z jakimi pozostały przebadane. najszczególniej popularną i szanowaną spomiędzy nich jest metoda MGO™. Druga pod względem popularności to certyfikacja UMF®, która bazuje na ma testach NPA (Non Peroxide Activity), jednakowo jak kilka mniej znanych marek, np. Active, Bioactive, OMA.

Choć istnieją poważne wątpliwości co do zasadności przeliczania wyników badań metody NPA na MGO™ (ze względu na dużą niedokładność testów NPA – szczegółowe informacje można znaleźć dalej), to nadal takie przeliczniki się stosuje.
Najnowszy, pochodzący z 2009 roku matematyczny przelicznik, wytwarzany w oparciu o dane opublikowane w naukowym czasopiśmie recenzowanym (a więc dającym gwarancję rzetelności podawanych tam informacji) jest następujący.

Źródło: Methylglyoxal in Manuka Honey – Correlation with Antibacterial Properties, Czech Journal of Food Sciences, Chemical Reactions in Foods VI, proceedings, 13th – 15th May 2009.

Od niedawna niektórzy sprzedawcy miodu Manuka promują inny przelicznik, bardziej dla nich prawidłowy, który jednak, w naszej ocenie, wprowadza kupujących w błąd. Ma to związek z wyjątkowo niełatwą sytuacją na rynku miodu Manuka w Nowej Zelandii i może służyć uzasadnieniu podwyżek cen (o ponad 40%!) spowodowanych zmniejszoną podażą miodu, a także próbie sprzedawania niższej jakości miodu Manuka w cenie miodu jakości wyższej.

Kontrowersje wokół porównywania wyników badań MGO™ i NPA (UMF, Active, Bioactive)

Organizacja zrzeszająca część producentów miodu Manuka badanego metodą NPA opublikowała niedawno wykres, który sugeruje inny aktualnie stosowany przelicznik NPA na MGO™. Według tej organizacji, wykres został opracowany na podstawie erraty do artykułu „Isolation by HPLC and characterization of the bioactive fraction of New Zealand manuka (Leptospermum scoparium) honey" [Carbohydr. Res. 343 (2008) 651] i na podstawie dodatkowych badań zleconych prze tę organizację.

W związku z tym, że wszystkie inne recenzowane prace naukowe na temat miodu Manuka podają przelicznik NPA na MGO™ zgodny z przedstawionym w powyższej tabeli, a wykres promowany poprzez sprzedawców miodu Manuka korzystający z testów NPA naszym zdaniem wprowadza kupujących w błąd, czujemy się zobowiązani odnieść się do ich argumentów.

  • Errata do artykułu, o którym mowa powyżej, koryguje jedynie część wyników badań, stworzonych jedną z dwóch użytych metod pomiarowych. Wyniki badań przeprowadzonych drugą metodą, które potwierdzają przelicznik przedstawiony w powyższej tabeli, nie zostały zmienione przez erratę.
  • uzupełniające badania zlecone przez organizację nie zostały opublikowane w żadnym czasopiśmie recenzowanym, przez co ich wiarygodność jest wątpliwa.
  • Znamienne jest to, że choć errata pozostała opublikowana niemal 3 lata temu, nie była dotąd podstawą do tworzenia nowego przelicznika. Zaczęła stanowić argument dopiero dzisiaj, kiedy szczególnie niewiele znacząca produkcja miodu Manuka spowodowała jego mniejszą podaż i wzrost cen, Zmniejszona produkcja miodu Manuka jest wynikiem istotnie złej pogody, jaka panowała w Nowej Zelandii w trakcie dwóch ostatnich sezonów. Ci z producentów, którzy nie posiadają własnych pasiek ani stałych kontraktów z pszczelarzami, zmuszeni są kupować miód Manuka po widocznie wyższych niżeli dotąd cenach, co przekłada się na powiększoną cenę towaru dla Klienta.

firma Manuka Health New Zealend, której jesteśmy dystrybutorem w Polsce, dysponuje własnymi pasiekami oraz stale współpracuje z grupą lojalnych pszczelarzy, którym płaci godziwą cenę za ich produkty niezależnie od podaży miodu. W ten sposób gromadzi zapasy, które zezwalają na utrzymanie stałej ceny miodu Manuka w sytuacji, gdy bieżące zbiory są znaczenie gorsze od spodziewanych.

Czym się różnią metody badania miodu Manuka?

Wszystkie metody służą temu samemu celowi – określeniu jakości miodu Manuka, przez co rozumie się siłę niepowtarzalnych atrybuty tego miodu. Podobny cel to jednak jedyne podobieństwo. Metodologie wykorzystywane przy prowadzeniu tych badań są w całości zróżnicowane, co przekłada się na to, czy kupując towar możemy posiadać pewność,należycie wydajemy swoje pieniądze, czy również nie.

MGO™ czy inna certyfikacja? nieprzystępny dobór? A może jednak prosty?

Dwaj czołowi naukowcy badający parametry miodu Manuka jednoznacznie rekomendują wybór miodu Manuka z certyfikacją MGO™. Nie jest to zaskoczeniem w sytuacji prof. Thomasa Henle, który jest twórcą metody MGO™, lecz ostatnie wypowiedzi prof. Petera Molana (twórcy metody UMF®! ) musiały przyprawić o ból głowy producentów stosujących inne metody certyfikacji.

Dlaczego wybrać MGO™?

Certyfikacja MGO™ polega na badaniu stężenia methylglyoxalu, substancji jednoznacznie zidentyfikowanej jako ta, która odpowiada za specyficzne parametry miodu Manuka. Występuje ona w znacznych ilościach wyłącznie w niektórych, najlepszych miodach Manuka. Wytwarza się w miodzie w sposób całkowicie naturalny. Badanie stężenia MGO™ jest realizowane z wykorzystaniem wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC). Odchylenia w wynikach badań próbek z tej samej partii nie przekraczają 2%.

Problemy z NPA Metoda NPA (Non Peroxide Activity) to test biologiczny, który ze względu na szereg czynników daje nieprecyzyjne wyniki. Główną wadą badania NPA jest niska powtarzalność wyników badań próbek pochodzących z tej samej partii. Sam twórca metody UMF, prof. Peter Molan zwraca uwagę na ten problem: „Pszczelarze informują, iż dla tego samego miodu dostają różne wyniki z różnorodnych laboratoriów. Jest też mnóstwo skarg na słabą powtarzalność wyników badań tego samego miodu wysyłanego wielokrotnie do tego samego laboratorium." Problem niedokładności wyników testów NPA jest wyśmienicie znany pracownikom laboratoriów prowadzących te testy, władzom stowarzyszenia zrzeszającego część producentów stosujących metody bazujące na NPA, a także naukowcom. Jednak największym poszkodowanym są niestety konsumenci, którzy nie są świadomi istnienia tych rozbieżności.
Nasuwa się pytanie, czy marka dysponujący dwoma najróżniejszymi wynikami badań NPA danej partii miodu sprzeda tę partię posługując się rezultatem mniej czy bardziej prawidłowym dla siebie? Pytanie to nie jest błahe, bo różnica w cenie pomiędzy NPA 15 a NPA 20 wynosi 80%...


specyficzność i nieprecyzyjność badań NPA ma 3 podstawowe źródła:

  • Po pierwsze różne próbki miodu mogą mieć przeróżną gęstość, a więc poszczególne próbki w najróżniejszy sposób rozlewają się na podłożu agarowym. To może posiadać znaczący wpływ na wyniki badania.
  • Drugim problemem jest właśnie podłoże. Bakterie rozprzestrzeniają się na nim w sposób rozmaity, a więc płytka nie jest jednolicie pokryta bakteriami. To ponadto ma znaczący wpływ na ocenę aktywności miodu.
  • Trzecim źródłem rozbieżności jest czynnik ludzki. Wyniki prób oceniane są przez operatorów badania. Pracujący w laboratorium analitycy muszą samodzielnie, poprzez obserwację, ocenić zakres aktywności miodu.Poszczególne osoby dokonują pomiarów w najróżniejszy sposób, co skutkuje odmiennymi wynikami.


Skoro nawet producenci miodów stosujący badanie NPA posiadają wątpliwości, co do efektywności swej metody, to naszym zdaniem klienci nie powinni ryzykować. Miody oznaczone symbolem MGO™ dają nam gwarancję, że zakupiliśmy artykuł najwyższej jakości, a jego sprawność potwierdziły wiarygodne i rzetelne badania.

Czy methylglyoxal jest jedyną substancją, której miód Manuka zawdzięcza swoje właściwości?

Każdy miód jest substancją o bardzo bogatym składzie chemicznym. Methylglyoxal, którego wysokie stężenie jest jedyną znaczną cechą odróżniającą miód Manuka od pozostałych miodów, wchodzi w reakcje z innymi substancjami, które występują we wszystkich miodach, nie tylko tych z Manuki. Prawdopodobne jest, iż inne substancje zawarte w miodzie w jakimś stopniu wzmacniają działanie metyhylglyoxalu. Nie zmienia to faktu, że bez methylglyoxalu nie byłoby mowy o unikalnych właściwościach miodu Manuka, a te inne substancje występują w miodach Manuka badanych metodą MGO, NPA, jak i we wszelkich innych miodach. Z tego powodu ich wpływ na pomiar jakości miodu Manuka jest pomijalny.