Miód tymiankowy 1kg Kujawskie Miody promocja 2022

sprawdź dostępność w sklepie Świat Miodów

Parametry

Producent:Pasieka Kujawskie Miody
Kategoria:Miody
Wielkość opakowania 1 kg

Opis

W starożytnej Grecji tymianek uznawano za symbol odwagi i siły. W starożytnym Egipcie olejkiem tymiankowym balsamowano zwłoki. Ten krzew znany jest na całym obszarze Morza Śródziemnego oraz w północnej Ameryce i południowej Afryce. W Polsce poznano go dzięki królowej Bonie.
Miód tymiankowy pozyskiwany jest z nektaru niewielkich, liliowo-różowych kwiatków tymianku pospolitego – tymianku właściwego (Thymus vulgaris L.), zwanego na dodatek macierzanką zwyczajną albo tymiankiem właściwym. Roślina ta kwitnie od początku czerwca, do końca pierwszej dekady lipca, czasem choćby dłużej. Sprawność zbioru miodu waha się w granicach od 100 do 250 kg z 1 hektara.
Miód tymiankowy nieraz określany jest mianem „czerwonego miodu" z powodu typowego odcienia rubinowo-bursztynowego świeżej patoki (miód płynny). Krupiec (miód po skrystalizowaniu) znamionuje się barwą jaśniejszą bursztynowo-pomarańczową. Krystalizuje nierównomiernie przeciętnie i grubo-przezroczyście – co z postępem tego cyklu zanika.
Aromat miodu jest potężny, wyraźny, z konkretną nutą korzenną tymianku. Wysoka zawartość kwasów naturalnych i najwyższa kwasowość ogólna pośród europejskich miodów nektarowych sprawia, że miód ten subiektywnie wydaje się być mniej słodki i wyraźnie kwaskowy. Miód tej odmiany należy do najbardziej aromatycznych miodów pozyskiwanych w naszej szerokości geograficznej i jest uznawany za jeden z najsmaczniejszych miodów. Stąd ceny miodu tymiankowego w krajach gdzie się go pozyskuje na większa skalę np.: Grecji, czy Francji przekraczają 30-40 euro/kg. W naszym kraju pozyskiwany jest w regionach o pokaźnych tradycjach upraw zielarskich, tj.: Kujawy, Lubelszczyzna.
Pomijając szerokie spektrum zastosowań w medycynie ludowej i akademickiej jest miodem o niezwykłych walorach smakowych i szerokim zaimplementowaniu kulinarnym. Doskonale się sprawdza w miodach pitnych i nalewkach jednocześnie jako dodatek „podkręcający" aromat, jak i podstawowy komponent.