Parametry
Producent: | Monin |
---|---|
Kategoria: | Napoje, wody, soki |
Rodzaj | syrop |
Pojemność | 0.25 l |
Opis
Syrop Chocolate Monin może posiadać szerokie zastosowanie, sugerowany jest do kawy, drinków deserowych, napojów mlecznych, koktajli.
posiada przeźroczystą, brązową barwę ze złotymi akcentami. Cechuje się aromatem ziaren kakaowca, a także smakiem likieru kakaowego.
Początki popularności czekolady sięgają przynajmniej 4 tysiące lat w przeszłość. Antyczna populacja ameryki środkowej używała ziaren kakaowca (który był pokarmem bogów) do wyprodukowana gorącego, spienionego i gorzkiego napoju nazywanego czekoladą. Mikstura ta była święta i kojarzona z płodnością i mądrością.
Kiedy Krzysztof Kolumb sprowadził czekoladę do Europy, napój ten stał się bestsellerem. W kolejnych wiekach odkryto, iż kakao może być zmieszane z mlekiem i masłem kakaowym w celu stworzenia znanego nam od roku 1876, stałego stanu "czekolady".
Syrop czekoladowy MONIN Chocolate jest używany jako główny aromat i jest w dodatku mieszany z innymi smakami MONIN. Stosuje się go w specjalnych napojach kawowych, deserach, a także w kuchni.
Przykładowe receptury:
Kremowe Martini
15 ml syropu Chocolate MONIN
30 ml wódki
30 ml wódki o smaku toffi
15 ml śmietankowego likieru
30 ml śmietanki
lód
Umieścić wszystkie komponenty w szejkerze. Wstrząsać przez kilkanaście sekund.
Przelać do schłodzonych kieliszków do martini.
Kawa smakowa
1 espresso
20 ml syropu Chocolate MONIN
gorące mleko
Wlać espresso i syrop do szklanki, dolać mleka do pełna.