Parametry
Producent: | Organic Oils |
---|---|
Kategoria: | Oleje, oliwy i octy |
Opis
Olejek rydzowy to olej roślinny otrzymywany z nasion rośliny oleistej – Camelina sativa (Camelina sativa), rośliny zielnej z rodzaju Camelina z rodziny kapustowatych.
To niepozornie wyglądająca roślina, która jednak ma niesamowite atrybuty lecznicze. Zyskała obszerne rozpowszechnienie dzięki nasionom, z których uzyskano smaczny i zdrowy olej. Lecz z czasem lnianka została zastąpiona słonecznikiem, z którego można było uzyskać znacznie więcej oleju. Tymczasem nikt nie odwołał unikatowych właściwości olejku lniankowego: jego skład jest porównywalny choćby z olejem z orzeszków piniowych!
Chcąc ożywić tradycje swoich przodków, firma „Organic Oils" produkuje olej z nasion lnianki metodą tłoczenia na zimno. Jest to najszczególniej delikatny ze wszelkich możliwych sposobów pozyskiwania oleju: pozwala zmaksymalizować zachowanie funkcjonalnych substancji.
Stosunkowo niedrogi olejek lniankowy ma jednak bogaty skład. W szczególności gromadzi substancje, które muszą koniecznie przedostać się do organizmu człowieka wraz z pożywieniem. Oto tylko kilka zalet tego oleju:
- Kompleks kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6. Dziś prawie każdy wie, że te substancje są nie tylko przydatne - są potrzebne dla człowieka! równocześnie nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie generować kwasów linolowego i linolowego. Oznacza to, że muszą być „wzięte ze stołu", czyli pozyskane z pożywienia.
- Witamina E to kolejny niezbędny pierwiastek, bez którego nie można mówić o korzystnym zdrowiu. Ta witamina jest silnym przeciwutleniaczem, jedną z głównych barier przed przedwczesnym starzeniem się.
- Magnez spożywany w oleju lniankowym pomoże wzmocnić jednocześnie układ sercowo-naczyniowy, jak i nerwowy oraz zrównoważyć poziom cukru we krwi.
- Kompleks antyoksydantów zawartych w nasionach lnianki jest doskonale zbilansowany. Tokoferole, karotenoidy, fosfolipidy – wszystko tutaj jest dokładnie tyle, ile człowiek potrzebuje.
Do gotowania używaj oleju z nasion lnianki. Dodaj niezwykły smak i aromat do wszelkich jego użytecznych cechy - a być może ten olej roślinny stanie się Twoim ulubionym! sporo osób wyczuwa aromat liści gorczycy albo rzodkiewki w smaku olejku rydzowego. Olej wspaniale uzupełnia i odsłania w nowy sposób smak sałatek warzywnych i zimnych przystawek, drugich dań. Możesz zrobić majonez domowej roboty, mieszając w równych częściach oliwę z oliwek i olej lniankowy.
Użyj oleju lniankowego w domowej kosmetologii. Podobnie jak inne oleje roślinne z pierwszego tłoczenia, olej z nasion lnianki jest doskonałą kuracją dla suchej, matowej albo matowej skóry. Niewielką ilość nanieść na oczyszczoną skórę lekkimi ruchami masującymi, najlepiej przed snem.
Skład: olej jadalny z nasion - 100%.
bez GMO.
Olej można dodawać do sałatek, sosów i innych potraw.
Ogrzewanie nie jest zalecane.
Wartość energetyczna i odżywcza 100 g towaru:
wartość energetyczna: 3760,6 kJ / 898,2 kcal.
Tłuszcz – 99,8 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 11,9 g, węglowodany – 0 g, w tym cukry – 0 g, białka – 0 g, błonnik – 0 g, sól – 0 g.
Przechowywać w temperaturze od +8°С do +25°С, wilgotności względnej nie obszerniejszej niż 85%, chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. Po otwarciu opakowania zaleca się przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu nie dłużej aniżeli 3 miesiące.
Kraj pochodzenia: Ukraina