Olej z pestek dyni tłoczony tradycyjnie, nieoczyszczony biqoil 0,5l 1 szt. marki Polska promocja 2024

sprawdź dostępność w sklepie BadaPak.pl

Parametry

Producent:Polska
Kategoria:Oleje, oliwy i octy

Opis

Olej dyniowy, tłoczony konwencjonalnie, nieoczyszczony ma zielonobrązową barwę, intensywny orzechowy smak i wyśmienity aromat i miłą, gęstą konsystencję. 100% olej z pestek dyni, powstał z lekko prażonych, specjalnie wyselekcjonowanych pestek dyni, które wybierane są każdorazowo ze szczególną skrupulatnością.

Jest olejem, który posiada wybitne walory smakowe, dzięki temu może być stosowany zarówno do dań wytrawnych, jak i deserów i potrafi diametralnie zmienić ich dotychczasowy charakter. Dodany do posiłku powoduje, iż zwyczajna potrawa nabiera niecodziennego i unikatowego charakteru.

Olej z pestek dyni powinno się spożywać na zimno, np. Jako dodatek do sałatek, surówek, sosów, dipów, słodkości. Doskonale się sprawdza jako sos do lodów. Genialnie komponuje się też z gotowanymi warzywami, a także jako dodatek do kasz, ryżu i makaronów.

doskonale nada się jako sos do zup kremów – wspaniale podkreśli smak i aromat takich zup jak zupa dyniowa, marchewkowa, z soczewicy, z kalafiora, z białych warzyw czy z pora. Rewelacyjnie smakują także parowane warzywa polane olejem z pestek dyni – olej nadaje im głębi i interesującego charakteru. Jeszcze w XIX wieku, nasi przodkowe przyrządzali na wsiach prawdziwy rarytas – kaszę gryczaną polewaną świeżym olejem z pestek dyni – tak podana kasza smakuje wybornie!

Olej z pestek dyni nadaje się jeszcze do past warzywnych i twarogowych – połączony z białym serem nada się jako farsz do naleśników. Można dodać go także do świeżo przygotowanego hummusu.

Olej dyniowy kojarzony jest pomiędzy innymi z kuchnią austriacką, której najpopularniejszą potrawą właśnie z tym tłuszczem są… lody śmietankowe z olejem dyniowym. Lecz olej z pestek dyni to także nieodzowny komponent wielu dań kuchni węgierskiej, której daniom nadaje ciekawego charakteru.

Powinien być użytkowany wyłącznie na zimno – co to oznacza – nie wolno na nim smażyć, gotować czy używać do pieczenia. Poddany działaniu wysokiej temperatury zmienia jego atrybuty i olej traci na zawartości cennych kwasów tłuszczowych.

składniki: 100% olej z pestek dyni.

Specjalne warunki przechowywania lub wykorzystania: ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych (które prędko się utleniają), powinien być przechowywany w chłodnym i ciemnym miejscu. Najlepiej przechowywać go w lodówce, jednak nie jest to potrzebne.

Producent: Laboratorium BIOOIL S.C. Biuro Handlowe ul. Ozdobna 1C, 65-155 Zielona Góra.