Parametry
Producent: | Dafnis Family |
---|---|
Kategoria: | Oleje, oliwy i octy |
Opis
Od ponad wieku rodzina Dafnis produkuje oliwy z antycznej odmiany Lianolia, występującej wyłącznie na Korfu. Pierwsze drzewa tej odmiany zostały zasadzone na wyspie przez Koryntian ok. 730 r. P.n.e. Odmiana Lianola wciąż pozostaje dzikim szczepem, owocującym co 2 lata. Charakterystyczny jest niezwykły pokrój drzewa-niemało z nich osiąga kilkanaście metrów wysokości a Korfu jako jedyne miejsce na świecie może poszczycić się dzikimi lasami oliwek tej odmiany.
Większość drzew rodzących oliwki na rodzinnej plantacji liczy ponad 500 lat. Rodzina ogromnym szacunkiem i troską otacza oliwkowe gaje, stosuje wyłącznie naturalne metody uprawy, pielęgnacji drzew a także tradycyjne metody obróbki takie jak zgniatanie owoców i tłoczenie oliwy na zimno, zezwalające zachować pełnię cennych polifenoli. Cały cykl produkcyjny odbywa się w niepokaźnej tłoczni i przetwórni w wiosce Aghios Matthaios.
Najmłodsze pokolenie producentów, Spyros i Georg, wytwarza już własną kulturę i tradycję w wytwarzaniu oliwy na wyspie. Spod ich ręki wyszedł właśnie The Governor- pierwsza prestiżowa oliwa wyprodukowana wyłącznie ze starożytnej odmiany Lianolia.
Inspiracją dla nazwy i wzornictwa butelek stała się postać pierwszego gubernatora niepodległej Grecji, Joannisa Capodistriasa (1776 - 1831). Butelka ma unikatowy kształt karafki.
unikatowa jest jej zawartość- pokaźnie przewyższająca zawartością polifenoli produkty konkurencyjne oliwa The Governor ma potwierdzone przez naukowców działanie zdrowotne.
Badano wpływ oliwy na przebieg choroby Alzheimera i nowotworzenie komórek raka piersi i płuca w laboratoriach Uniwersytetu Cornell– jednego z najbardziej prestiżowych uniwersytetów amerykańskich, należącego do Ligi Bluszczowej.
W profilaktyce chorób układu krążenia, cukrzycy czy chorób nowotworowych polecane jest spożywanie jednej łyżki stołowej oliwy The Governor na czczo każdego dnia.
Oliwa jest także nieoceniona jako ingrediencja nie tylko w daniach greckiej kuchni.
wyróżnia się intensywnym ziołowym aromatem, lekko pikantnym finiszem z goryczką, w smaku wyczuwalne są nuty karczocha i trawiaste. Edycja limitowana z wczesnego zbioru.
0,5 l
właściwości biotechnologiczne:
wartość odżywcza w 100 ml artykułu 828 Kcal
zawartość tłuszczów 92g w tym tłuszcze nasycone 13 g, tłuszcze trans 0g, tłuszcze jednonienasycone 73 g, wielonienasycone 6 g
nie posiada cholesterolu, węglowodanów, białek, sodu
kwasowość 0,17%
Zawartość polifenoli: 1000 mg/kg
oliwa niefiltrowana