Kapsułki Beta glukan 500mg 1,3-1,6 β-D 100% Saccharomyces cerevisiae 100 kapsułek Aliness promocja 2021

Cena69.99
Zobacz w sklepie
sprawdź dostępność w sklepie biogo.pl - tylko natura

Parametry

Producent:Aliness MedicaLine Ostrówiec, 05-480 Karczew, Polska Dystrybutor: Medi
Kategoria:Preparaty ziołowe
Postać kapsułki

Opis

Beta Glukan 1,3-1,6 β-D 500 mg x 100 Vege caps.
100% Saccharomyces cerevisiae

Suplement diety


składniki: Yestimun® (Wyciąg z drożdży piwowarskich (Saccharomyces cervisiae) 85% beta glukan 1,3-1,6 β-D, otoczka kapsułki: (substancja wiążąca: hydroksypropylometyloceluloza).

Zalecana porcja do spożycia w ciągu dnia: 1-2 kapsułki dziennie przed posiłkiem. Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia a ciągu dnia.

artykuł nie może być stosowany jako substytut rozmaitej diety. Zrównoważony sposób żywienia, a także zdrowy tryb życia są podstawą poprawnego funkcjonowania organizmu.

Warunki przechowywania: Przechowywać w temperaturze pokojowej w sposób niedostępny dla niedużych dzieci. Chronić przed wilgocią.

Zawartość opakowania: 100 kapsułek VEGE

FAQ dotyczące Yestimun®

Beta-glukan z drożdży w swej najmocniej naturalnej postaci

Yestimun® Beta-Glucan jest naturalnym i wydajnym elementyem wyprodukowanym z drożdży piwowarskich.

1. Jakie standardy jakości obowiązują przy produkcji Yestimun® Beta-Glucan?

proces produkcji Yestimun® Beta-Glucan jest zgodny z następującymi normami (dokumenty przystępne na żądanie):

  • IFS
  • BRC
  • ISO 22000:2005
  • Halal
  • Koszerność

2. Czy Yestimun® Beta-Glucan mieści dodatki?

Yestimun® Beta-Glucan to w pełni naturalny i czysty składnik bez żadnych dodatków. Składa się wyłącznie z drożdży piwowarskich (100% Saccharomyces cerevisiae).

3. Czy Yestimun® Beta-Glucan dokument GMP?

Nie posiadamy atestu GMP. Jednak nad wyraz rygorystycznie podchodzimy do składu mikrobiologicznego. Analizujemy ponadto każdą partię pod kątem metali ciężkich.

4. Czy Yestimun® Beta-Glucan jest bezpieczny?

Yestimun® Beta-Glucan jest bezpieczny. Należy do kategorii żywności, ponieważ jest wyprodukowany z czystych naturalnych drożdży piwowarskich. Bezpieczeństwo zostało ponadto wykazane w badaniach klinicznych dotyczących efektywności Yestimun® Beta-Glucan. Element może być spożywany codziennie bez żadnych negatywnych skutków ubocznych [Auinger i in. (2013), Eur J Nutr Vol 52, wyd. 8, pp. 1913-1918].

5. Czy Yestimun® Beta-Glucan ma jakieś skutki uboczne?

Badania kliniczne wykazały, iż przyjmowanie Yestimun® nie sprawia żadnych skutków ubocznych. Wszyscy uczestnicy badania określili tolerancję składnika jako „bardzo korzystną" lub „korzystną"
[Auinger i in. (2013), Eur J Nutr Vol 52, Issue 8, pp. 19131918].

6. Jakie funkcje pełni Yestimun® Beta-Glucan? Jak działa preparat?

Sama komórka drożdżowa jest pokryta warstwą mannooligosacharydów (MOS). W procesie produkcji warstwa ta zostaje ostrożnie usunięta, dzięki czemu komórki wytrzymałościowe jelita mogą rozpoznać trójwymiarową matrycę beta-glukanów. Układ niepodatnościowy zależy w 70% od jelit. Specjalna struktura β-1,3-1,6-glukanu jest rozpoznawana przez komórki w jelicie cienkim, tak jak patogen. Dochodzi do poręcznej, szybkiej i niespecyficznej odpowiedzi immunologicznej, która aktywuje makrofagi w kępkach Peyera. Makrofagi zaczynają niszczyć patogeny lub aktywują inne komórki obronne (limfocyty B i T, komórki dendrytyczne).
[Stier i in. (2014), Nutr J 13:38, s.2 ff. / Chan i in. (2009), J Hematol Oncol 2:25 / Volman i in. (2008), Physiol Behav 94:276-284].

7. Jaka jest zalecana dzienna dawka (dla dorosłych)?

Nie przeprowadzono jeszcze badań, które określiłyby odpowiednią dawkę. Celem badań, które przeprowadziliśmy było uzyskanie oświadczenia zdrowotnego (około 2 x 450 mg/dzień).

[Graubaum i in. (2012), FNS 3, 738–746] Auinger i in. (2013), Eur J Nutr Vol 52, wyd. 8, ss. 1913-1918]. [Rychlik i in. (2013), Acta Veterinaria Hungarica 61 (3), ss. 297-308].

8. Jaka jest zalecana dzienna dawka dla dzieci?

w przypadku dzieci dzienna dawka może być niższa niżeli u dorosłych. Nie przeprowadziliśmy badania klinicznego z udziałem dzieci, lecz analizy naukowe pokazują, iż 7 mg/kg masy ciała daje wiarygodne wyniki.

9. O której godzinie należy zażywać Yestimun® Beta-Glucan?

Yestimun® można przyjmować o dowolnej porze dnia. Dobrym rozwiązaniem jest zażywanie preparatu regularnie o tej samej porze - dzięki czemu można uniknąć pominięcia dawki. Uczestnicy badań klinicznych przyjmowali jedną kapsułkę (450 mg) dwa razy dziennie, np. Na śniadanie i kolację
[Graubaum i in. (2012), FNS 3, 738–746 / Auinger i in. (2013), Eur J Nutr Vol 52, wyd. 8, pp. 1913-1918].

10. Czy Yestimun® Beta-Glucan należy przyjmować przed, po albo podczas posiłku?

Istnieją najróżniejsze teorie dotyczące tej kwestii. Czasami zaleca się przyjmowanie beta-glukanów na pewien czas przed jedzeniem, aby struktura cząsteczki została lepiej rozpoznana w trakcie przechodzenia przez przewód pokarmowy bez zakłóceń ze strony innych cząsteczek. Nasze badania kliniczne wykazały, że efekty występują też, gdy preparat jest przyjmowany podczas posiłku - niekoniecznie między posiłkami albo po nich. Preparat będzie sprawny jako element suplementów diety i żywności funkcjonalnej.
[Graubaum i in. (2012), FNS 3, 738–746 / Auinger i in. (2013), Eur J Nutr Vol 52, wyd. 8, pp. 1913-1918].

11. Czy można rozpuszczać Yestimun® Beta-Glucan w płynach? Czy preparat jest rozpuszczalny?

Yestimun® Beta-Glucan służy do sporządzania zawiesiny, ale nie jest rozpuszczalny. Dzięki temu może być dodawany płynnych preparatach, takich jak napoje lub syropy, drinki, shake

12. A co z czystością Yestimun® Beta-Glucan?

Czystość naszego beta-glukanu wynosi co najmniej 85%. W skład cyklu produkcyjnego wchodzą zróżnicowane etapy przemywania, które posiadają na celu uzyskanie czystej struktury beta-glukanu i usunięcie innych części, takich jak mannooligosacharydy, tłuszcz i białka.

13. Czy Yestimun® Beta-Glucan to preparat trafny dla wegan i/albo wegetarian?

Yestimun® Beta-Glucan to preparat optymalny dla wegan i wegetarian. Składa się wyłącznie z drożdży piwowarskich (100% Saccharomyces cerevisiae).

14. Jaka jest zawartość witamin w Yestimun® Beta-Glucan?

Przeprowadziliśmy analizę witamin zawartych w drożdżach pochodzących od naszych rodzimych piwowarów, ponieważ jest to bogate źródło naturalnych witamin. Yestimun® Beta-Glucan produkowany jest z drożdży piwowarskich w procesie rozdzielania, który składa się z co najmniej trzech etapów: Autoliza, następnie rozdzielenie, pierwsze przemywanie w lekko alkalicznych warunkach w temperaturze wrzenia, następnie rozdzielenie, drugie przemywanie w warunkach obojętnych w temperaturze wrzenia, a następnie rozdzielanie. W trakcie tych procesów wszystkie rozpuszczalne substancje (cukry, białka, tłuszcz) są wypłukiwane, więc możemy założyć, iż ze względu na długi czas wrzenia większość witamin ulega wymyciu lub dezaktywacji.

15. Czy Yestimun® Beta-Glucan może wywoływać alergie?

Yestimun® Beta-Glucan jest wytworzony z drożdży piwowarskich. Białka drożdży mogą wywoływać reakcje alergiczne. W procesie produkcji dochodzi do usunięcia prawie wszystkich białek, dzięki temu pozostaje tylko czysty beta-glukan. Lecz beta-glukany pochodzą z drożdży piwowarskich (Saccharomyces cerevisiae), są one czystym izolatem i nie zawierają takiej ilości białek drożdżowych, która mogłaby wywołać reakcję alergiczną.

16. Czy Yestimun® Beta-Glucan zawiera gluten?

Przebadano Yestimun® Beta-Glucan pod kątem zawartości glutenu i nie stwierdzono jego śladu. Wynika to z połączenia hydrolizy enzymatycznej i zasadowej, a także kilku etapów przemywania w trakcie cyklu produkcyjnego.

Drożdże piwowarskie są hodowane na brzeczce pochodzącej z jęczmienia. W przypadku drożdży piwowarskich najczęściej stosuje się poziom 200 ppm i powyżej. Gluten to kompleks białkowy oparty na kilku aminokwasach. Podczas autolizy enzymatycznej (pierwszy etap) większość glutenu ulega hydrolizacji i pojedyncze aminokwasy nie wywołują reakcji alergicznej. Następnie ściana komórkowa jest poddawana obróbce kaustycznej. Dochodzi do hydrolizy i wymycia białek, tłuszczy i mannooligosacharydów. Końcowym etapem jest płukanie, które ostatecznie usuwa pozostały tłuszcz, mannozę i aminokwasy. Yestimun® Beta-Glucan staje się wysoko oczyszczonym glukanem.

Dysponujemy własnym sprzętem do analizy glutenu, ustawionym na max. 20 ppm glutenu. Wszystkie wyniki analizy pokazały, że Yestimun® Beta-Glucan nie zawiera glutenu.

17. Czy istnieje oświadczenie zdrowotne dotyczące Yestimun® Beta-Glucan?

Niestety nie ma jeszcze oficjalnych oświadczeń zdrowotnych dotyczących Yestimun® Beta-Glucan. Chociaż wszystkie wyniki kliniczne były pozytywne, EFSA (Europejska Agencka ds. Żywności) unieważniła możliwości oficjalnego komunikowania o właściwościach beta glukanów. Niemniej udowodniono w badaniach klinicznych, że Yestimun® Beta-Glucan ma pozytywny wpływ na układ wytrzymałościowy.
[Graubaum i in. (2012), FNS 3, 738–746 / Auinger i in. (2013), Eur J Nutr Vol 52, Issue 8, ss. 1913-1918].

18. Czy Yestimun® Beta-Glucan jest jednostajny w środowisku kwaśnym?

Yestimun® Beta-Glucan był badany w przeróżnych wartościach pH i temperaturach. Wyniki pokazały, że nie zachodzą zmiany w strukturze składnika. Jest on również jednostajny w środowisku kwaśnym i może być dodawany np. Do kwaśnych napojów.

19. Czy beta glukan jest w stanie przetrwać w kwaśnym środowisku żołądka?

Beta-glukan jest w stanie przetrwać w kwasie żołądka. Przeprowadzone poprzez nas badanie pokazało, iż Yestimun® Beta-Glucan jest naprawdę oporny na kwas. Dlatego cała cząsteczka może przejść przez żołądek i dotrzeć do jelita, gdzie zostaje rozpoznana poprzez komórki receptora [Rahar i in. (2011), J Adv Pharm Technol Res, Apr-Jun; 2(2): 94-103].

20. Jak poprawnie przechowywać Yestimun® Beta-Glucan?

Yestimun® Beta-Glucan musi być przechowywany w zamkniętym pojemniku, w suchym i chłodnym miejscu bronionym przed światłem. Raz otwarte pudełko należy szczelnie i precyzyjnie zamykać,artykuł zachował swą jakość.

21. Jaka jest różnica między beta-glukanem pochodzącym z drożdży a beta-glukanem pochodzącym z owsa?

Beta-glukan drożdżowy i owsiany należą do grupy błonników,posiadają inną strukturę i zupełnie inną funkcję. Beta-glukan owsiany ma typ połączenia β-1,3-1,4, natomiast beta-glukan drożdżowy - 1,3-1,6-β-D-glukan. Następujące liczby pokazują różne typy połączeń.


Rys. 3: Struktura chemiczna beta-glukanu owsianego (połączenia 1,3-1,4) [Klurfeld i in. (2012), Linus Pauling Institute]

22. Jaka jest różnica pomiędzy drożdżami piwowarskimi a piekarniczymi?

W browarach drożdże piwowarskie rosną na naturalnie słodowanych ziarnach. Ziarna te zawierają wszystkie witaminy i mikroelementy konieczne do wzrostu drożdży. Inaczej w przypadku drożdży piekarniczych nie są tu konieczne dopełniające agregaty. Drożdże piwowarskie wymagają długiego czasu dojrzewania, podczas którego wchłaniają i gromadzą dopełniające komponenty mineralne i witaminy z ziarna. Te unikatowe parametry sprawiły, że drożdże piwowarskie są popularnym i skutecznym suplementem diety.