Kurczak teriyaki z daktylami i cytrusami 40g przyprawa do kurczaka w daktylach 40g marki Marco polo promocja 2024

sprawdź dostępność w sklepie Marco Polo - Przyprawy Świata

Parametry

Producent:Marco Polo
Kategoria:Przyprawy i zioła
Rodzaj mieszanka przypraw
Wielkość opakowania 40 g

Opis

Kurczak TeriyakiCo oznacza japońskie słowo teriyaki? Teriyaki to japońskie określenie na mięso marynowane w sosie teriyaki, a następnie pieczone lub grillowane na węglu. Aktualnie słowo to jest używane do opisania każdej potrawy marynowanej lub podawanej z tym sosem. Historia Teriyaki Metody gotowania teriyaki były stosowane od wieków, począwszy od okresu Tokugawa (lub Edo). Japonia w czasach dynastii szogunów Tokugawa (1603-1867) miała dużo zmian w urbanizacji i metodach rolniczych. Doprowadziło to do wprowadzenia nowych elementów w codzienny jadłospis japończyków, a także nakłoniła ich jeszcze do nowych stylów gotowania. Marynata Teriyaki Sos sojowy jest głównym aromatem użytkowanym w autentycznej kuchni japońskiej. Teriyaki mimo że wywodzi się z tej samej kuchni. Stało się lubiane w Stanach Zjednoczonych w latach 60. XX wieku, kiedy japońscy imigranci osiedlili się na Hawajach. Ta nieszablonowa marynata powstała z lokalnych produktów. Ma dużo odmian ale podstawa głównie jest podobna czyli sos sojowy w połączeniu z cytrusem ( sok z limonki bądź cytryny ) do tego słodki smak w postaci daktyli, cukru bądź miodu lub choćby syropu klonowego. Na koniec przyprawy pieprz czarny, imbir i czosnek.
Przyprawa teriyaki jest niebanalny dla wielu ze względu na swoją prostotę i sposób, w jaki powoduje, iż ​​potrawy wyglądają jeszcze bardziej apetycznie. Do czego zastosować Teriyaki?
Sos teriyaki jest z reguły stosowany jako marynata albo glazura do mięs i ryb. Najmocniej znany jest z połączenia z grillowanym kurczakiem. Wspaniale pasuje w dodatku do mięs smażonych w piekarniku czy na patelni. Przyprawa Teriyaki jaki i sos niezwykle należycie nadają się jako dodatek do kawałków kurczaka i brokułów i podawanych z ryżem czy jako glazura do łososia. Bardzo prawidłowo komponuje się też z makaronem.