SMAK ZMIANY NOWE FORMY ORGANIZACJI ROLNICTWA I KONSUMPCJI ŻYWNOŚCI W UNII EUROPEJSKIEJ - Wysyłka od 3,99 - porównuj ceny z wysyłką, 65571801562KS (1482641) promocja 2024

Cena29.75
Zobacz w sklepie
sprawdź dostępność w sklepie TaniaKsiazka.pl

Parametry

Producent:SCHOLAR
Kategoria:Socjologia
ISBN 9788373837072
Oprawa twarda
Autor Goszczyński Wojciech
Wydawnictwo SCHOLAR Wydawnictwo Naukowe
Ilość stron 284
Rok wydania 2014

Opis

Wojciech Goszczyński prezentuje, na przykładzie kilku krajów europejskich, w tym Polski, próby budowania nowych, alternatywnych sieci łączących rolnictwo z konsumentami, sprzyjających tworzeniu systemu zrównoważonej produkcji i konsumpcji żywności. Praca została w dużym stopniu poświęcona kształtowaniu ruchów społecznych związanych z wytwarzaniem i dostarczaniem najważniejszego produktu ludzkości, jakim jest żywność. ( )
Tworzenie alternatywnych sieci produkcji, dystrybucji i konsumpcji żywności w naszym kraju jest słabo progresywne. Wynika to m.in. Z braku odpowiednich rozwiązań instytucjonalnych, w tym prawnych i niedostatecznego zaangażowania społecznego. Z tego punktu widzenia bardzo pożyteczne i pouczające jest zaznajomienie się z doświadczeniami państw europejskich wyżej od nas rozwiniętych: Austrii, Francji i znacznej Brytanii, które pokazuje autor. Opisał on na dodatek nieliczne przypadki tego typu alternatywnych działań w Polsce.
Poza częścią analityczno-opisową, w niniejszej publikacji znajduje się mnóstwo interesujących rozważań o kondycji współczesnej socjologii wsi i rolnictwa, a także o nowych nurtach teoretycznych w niej występujących.
z przedmowy Jerzego Wilkina

ISBN: 9788373837072
Kod paskowy: 9788373837072
Autorzy: Goszczyński Wojciech
Kod wydawcy: 20012
liczba tomów: 1
Miejscowość: Warszawa
Format: 15.0x21.5cm
Języki: polski