Parametry
Producent: | Bialetti |
---|---|
Kategoria: | Zaparzacze i kawiarki |
Pojemność | 140 ml |
Ilość filiżanek | 3 |
Opis
Kawiarka Bialetti Moka Express to ikona w odświeżonej wersji, w odcieniu czarnym. Nowy, głęboki czarnypowoduje, iż kawiarka dodaje uroku każdemu wnętrzu.
Dzięki tej kawiarce, wypijesz kawę zaparzoną w tradycyjny, włoski sposób. Tradycja ta zdobyła popularność na świecie i rozsławiła "włoskie domowe espresso" w trzydziestych latach ubiegłego wieku, i do dzisiaj pozostaje ulubionym sposobem na kawę w domu milionów ludzi na całym świecie.
W tej kawiarce zaparzysz 3 filiżanki kawy.
Prawdziwy klasyk! Wygląd tej kawiarki zna każdy - to najdłużej wykonany model kawiarek na świecie.
Moka Express to symbol kawy we włoskim wydaniu. To ta kawiarka spowodowała, iż cały świat pokochał producenta Bialetti i jej moki.
Korpus jest odlewem z aluminium, w tym modelu został pokryty wysokiej jakości farbą.
Jej kształt to klasyczny zarys kawiarki, który wszyscy doskonale znamy. Trudno oprzeć się urokowi tego klasyka.
Czarna rączka i uchwyt na klapce górnego pojemnika są komfortowe i korzystnej jakości.
Funkcjonalność
Kawiarki tej możesz używać na klasycznych palnikach gazowych, a także elektrycznych.
Przygotujesz w niej kawę do 3 filiżanek espresso - jej objętość to ok 140 ml.
Jak dbać o kawiarkę
Kawiarki aluminiowe należy należy myć ręcznie, bez żadnych detergentów. Nie wolno jej też myć w zmywarce.
Naszym zdaniem najlepiej przeciętnie, lub trochę ciemniej palona kawa, zmielona bezpośrednio przed zaparzeniem.
Jeśli nie posiadasz młynka (a warto!), zwróć uwagę na to, aby kawa była zmielona w odpowiednim stopniu. Od tego zależy czy prawidłowo się zaparzy.
Z kaw mielonych polecamy kawy Arcaffe i Le Piantagioni del Cafè. Odnajdziesz je tutaj.
Oto trochę pewniaków w ziarnach - wychodzą zniewalająco!
- Coffee Hunter El Salvador La Mayada - rewelacyjna i słodka, z czekoladowymi akcentami
- Coffee Plant chocolate bomb - czekoladowa bomba, choć to naturalna kawa bez żadnych dodatków
- Coffee Plant sweet smooth espresso - czysta słodycz, rozbudowany smak, niecodzienna jakość
- Father's Coffee Brazil Cafeina - klasyk z Brazylii
- Gardelli Cignobianco Espresso Blend - olśniewająca kawa, z którą trudno konkurować
- Hard Beans Gorilla Blend - kolejna genialna kawa z nutami orzechów, żółtych owoców i czekolady
- HAYB Brazylia Cerrado Patrocinio - karmel, czekolada i nugat, wyśmienicie kremowa i przyjemna
- LaCava Dolce Crema - z nutami czereśni, rumu i ciemnej czekolady
- Muhabura Rwanda Taboo espresso - oszałamiająca kawa - słodka i konkretna, o szczególnie rozbudowanym smaku
- Wysocki Coffee More robusta kick - atrakcyjna w smaku, potężna i pobudzająca kawa o zdecydowanym charakterze
Przygotowanie kawy w kawiarce zajmie Ci dosłownie kilka minut.
Ci potrzeba korzystnej kawy, zmielonej dużo drobniej aniżeli do przelewu, lecz grubiej aniżeli do ekspresów ciśnieniowych.
liczba kawy dopasuj do Twojej kawiarki - np. W kawiarce 3TZ zaparzysz kawę dla 3 filiżanek. Gdy użyjesz mniej kawy, będzie ona niedoparzona. Polecamy 6-7g kawy na każdą filiżankę, więc dla kawiarki 3tz Ci trzeba ok 20g kawy.
- rozkręć kawiarkę (składa się z trzech części - dolna jest przeznaczona na wodę, pojemniczek z sitkiem jest na kawę, w górnym zbiera się napar)
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu - reguluje on ciśnienie podczas parzenia, dlatego nie możemy zakryć go wodą
- możesz zastosować zimnej albo podgrzanej wody, od tego zależeć będzie czas parzenia - gorąca woda wlana do kawiarki sprawi, iż kawa będzie smakowała lepiej
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj jej
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną (oczyszczenie z drobinek kawy na krawędziach kawiarki spowoduje, że wytworzy się odpowiednie ciśnienie)
- skręcając dwa zbiorniki kawiarki trzymaj kawiarkę za korpus, staraj się nie przytrzymywać rączki kawiarki (grozi to jej pęknięciem)
- jeśli używasz palnika gazowego, ustaw kawiarkę tak, by ogień dotykał jej spodu, nie bocznych ścianek
- pamiętaj też, żeby ustawić ją nad źródłem ciepła tak, aby rączka kawiarki była poza jego działaniem
- po około 5 minutach powinieneś usłyszeć standardowe bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli uwielbiasz mniej intensywny smak - uzyskasz americano.
Możesz dodać także mleko jeżeli chcesz wypić cappuccino.