Parametry
Producent: | Bialetti |
---|---|
Kategoria: | Zaparzacze i kawiarki |
Pojemność | 100 ml |
Ilość filiżanek | 2 |
Opis
wyjątkowa kawiarka włoskiej marki Bialetti będącej od lat światowym liderem wśród producentów kawiarek. New Venus to unowocześniona wersja kultowego modelu, w którym zmodyfikowano zarys górnego zbiornika, pokrywki i uchwytu. Ścianki dolnego zbiornika tworzono z grubszej o 20% stali rdzoodpornej.
Kawiarka Bialetti Venus zezwala na rozkoszowanie się tradycyjnym włoskim espresso, które przygotujesz w ok 5 minut.
Projektanci Bialetti to mistrzowie w swoim fachu, którzy poprzez wieloletnie doświadczenie stale polepszają swoje produkty. Pod nazwą tej producenta kryje się wysoka jakość i olśniewające wzornictwo. Oprócz przemyślanej konstrukcji kawiarki oszałamiają fenomenalnym wyglądem. Kawiarki Bialetti są nie tylko kuchennym wyposażeniem,w dodatku stylową ozdobą wnętrza.
Kawiarka New Venus jest tworzona z wysokiej jakości polerowanej stali nierdzewnej (18/10), włączając w to na dodatek części wewnętrzne. Rączkę wytworzono z tworzywa nienaturalnego. Rewelacyjnie wyprofilowany zarys nadaje jej unikatowego charakteru. Ten nieszablonowy design mistrzowsko wpisuje się w postępowe trendy.
- Kawiarka Venus 2TZ jest dopasowana do kuchenek gazowych i elektrycznych, nie działa na płytach indukcyjnych
- trafna kompozycja powoduje, że przygotowana kawa jest wyrazista w smaku, a także niezwykle aromatyczna
- Stal nierdzewna nie wpływa na smak kawy i nie pochłania zapachów
Kawiarkę myj wyłącznie ręcznie bez wykorzystania detergentów. Nie myj jej w zmywarce.
W kawiarce każdorazowo przygotowuje się liczba kawy wyróznioną poprzez producenta. Wybierz rozmiar, który najmocniej będzie uwzględniał Twoje zapotrzebowania.
Naszym zdaniem najlepiej średnio, albo trochę ciemniej palona kawa, zmielona bezpośrednio przed zaparzeniem.
Jeśli nie posiadasz młynka (a warto!), zwróć uwagę na to, aby kawa była zmielona w odpowiednim stopniu. Od tego zależy czy prawidłowo się zaparzy.
Z kaw mielonych polecamy kawy Arcaffe i Le Piantagioni del Cafè. Wyszukasz je tutaj.
Oto trochę pewniaków w ziarnach - wychodzą oszałamiająco!
- Coffee Hunter El Salvador La Mayada - genialna i słodka, z czekoladowymi akcentami
- Coffee Plant chocolate bomb - czekoladowa bomba, choć to naturalna kawa bez żadnych dodatków
- Coffee Plant sweet smooth espresso - czysta słodycz, rozbudowany smak, niecodzienna jakość
- Father's Coffee Brazil Cafeina - klasyk z Brazylii
- Gardelli Cignobianco Espresso Blend - oszałamiająca kawa, z którą trudno konkurować
- Hard Beans Gorilla Blend - kolejna idealna kawa z nutami orzechów, żółtych owoców i czekolady
- HAYB Brazylia Cerrado Patrocinio - karmel, czekolada i nugat, nadzwyczajnie kremowa i przyjemna
- Java Gwatemala Santa Rosa - jedna z najfajniejszych kaw do kawiarki, rewelacja z nutami kakao, słodkiej śliwki i orzecha
- LaCava Dolce Crema - z nutami czereśni, rumu i ciemnej czekolady
- Muhabura Rwanda Taboo espresso - olśniewająca kawa - słodka i potężna, o nad wyraz rozbudowanym smaku
- Wysocki Coffee More robusta kick - interesująca w smaku, potężna i pobudzająca kawa o zdecydowanym charakterze
Przygotowanie kawy w kawiarce zajmie Ci dosłownie kilka minut.
Ci potrzeba korzystnej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.
liczba kawy dopasuj do Twojej kawiarki - np. W kawiarce 3TZ zaparzysz kawę dla 3 filiżanek. Gdy użyjesz mniej kawy, będzie ona niedoparzona. Polecamy 6-7g kawy na każdą filiżankę, więc dla kawiarki 3tz Ci potrzeba ok 20g kawy.
- rozkręć kawiarkę (składa się z trzech części - dolna jest asygnowana na wodę, pojemniczek z sitkiem jest na kawę, w górnym zbiera się napar)
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu - reguluje on ciśnienie w trakcie parzenia, dlatego nie możemy zakryć go wodą
- możesz wykorzystać zimnej albo podgrzanej wody, od tego zależeć będzie czas parzenia - nie ma to wpływu na smak kawy ponieważ dopiero po uzyskaniu optymalnej temperatury woda zacznie przedostawać się w górę do kawy
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, ważne jest, żeby nie ubijać kawy
- jeżeli uwielbiasz mniej intensywną kawę, użyj jej mniej - warto eksperymentować, nie tylko odkryjesz nieprzeciętną dla siebie proporcję, będziesz miał przy tym mnóstwo frajdy:)
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- dzisiaj precyzyjnie oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną (oczyszczenie jest nad wyraz ważne ponieważ ma ogromny wpływ na cykl ekstrakcji - drobinki kawy na krawędziach kawiarki spowodują, że nie wytworzy się optymalne ciśnienie)
- skręcając dwa zbiorniki kawiarki trzymaj kawiarkę za korpus, staraj się nie przytrzymywać rączki kawiarki (grozi to jej pęknięciem)
- jeśli używasz palnika gazowego, ustaw kawiarkę tak, aby ogień dotykał jej spodu, nie bocznych ścianek
- pamiętaj też, żeby ustawić ją nad źródłem ciepła tak, żeby rączka kawiarki była poza jego działaniem
- po około 5 minutach powinieneś usłyszeć specyficzne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak. Możesz dodać także mleko. Nakłaniamy do próbowania przeróżnych proporcji, stopnia zmielenia kawy i dodawania do zaparzonej kawy odrobiny wody albo mleka. Zabawa kawą daje dużo przyjemności i sprawia, że odkrywamy jej różne oblicza.